Cel mai sofisticat radar al NATO, mutat în România, în satul Cataloi

Foto: Captură video Youtube BFBS Forces News
Foto: Captură video Youtube BFBS Forces News

NATO a mutat radarul LANZA LTR-25 în satul Cataloi din România.

Centrul de Comandă și Control Aerian Depliabil al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (DACCC) a finalizat mutarea Radarului de Apărare Aeriană Depliabil (DADR) LANZA LTR-25 și a echipajului de sprijin de la Poggio Renatico, Italia, la Cataloi, România, informează NATO. Acesta este unul dintre cele mai sofisticate radare ale NATO, iar motivul acestei decizii ar fi dorința de a contribui la efortul NATO de a avea o poziție militară robustă și capabilă.

Astfel, timp de câteva luni, experții NATO în supraveghere și control aerian vor sprijini activitățile de vigilență îmbunătățite ale Alianței pe flancul sud-estic. DACCC a declarat capacitatea operațională inițială a DADR pe 14 august, permițându-i să-și îmbunătățească acoperirea de supraveghere la granița României, în special pentru a detecta activele cu secțiune transversală radar redusă care se apropie de spațiul aerian al NATO.

NATO precizează faptul că acest radar mobil este unul dintre cele două alocate DACCC. Împreună cu doi senzori pasivi suplimentari (Deployable Passive ESM Tracker – DPET), acestea oferă Centrului o capacitate unică, făcându-l singura entitate NATO care oferă atât detecție radar activă, cât și pasivă, se menționează în informare.

Comandantul DACCC: Această desfășurare trebuie văzută ca defensivă 

„Această desfășurare trebuie văzută ca defensivă și necesară pentru a crește și mai mult protecția națiunii noastre gazdă și a Aliatului României. Misiunea demonstrează evoluția și îmbunătățirea continuă a sistemului defensiv al Alianței”, a declarat generalul-maior Denny Traas, comandantul DACCC. 

„Prima noastră prioritate este să contribuim la efortul NATO de a avea o poziție militară robustă și capabilă pentru a descuraja de la un atac asupra Alianței și să fim pregătiți să apărăm atunci când descurajarea eșuează”, a mai spus acesta.

Radarele active dislocabile oferă o completare eficientă la platforma de comandă și control statică și aeriană existentă, deoarece îmbunătățesc interoperabilitatea prin alianțe și parteneriate și consolidează gradul de pregătire al puterii aeriene și spațiale a NATO.

O Poliție Aeriană consolidată

„Desfășurarea actuală a radarului DACCC în România demonstrează angajamentul continuu al NATO de a proteja integritatea spațiului aerian al membrilor Alianței. Ea coincide cu desfășurarea rotativă de rutină a avioanelor de luptă NATO - în prezent F-18 spaniole - la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, pentru a efectua o Poliție Aeriană consolidată. Ambele desfășurări subliniază solidaritatea și coeziunea dintre aliații NATO în ceea ce privește descurajarea și apărarea”, a declarat generalul de brigadă Michael Krah, adjunctul șefului Statului Major pentru Operațiuni al Comandamentului Aerian Aliat.

Precizăm că LANZA este o familie de sisteme radar tridimensionale (3D), utilizate pentru supravegherea și detectarea avioanelor și a altor obiecte zburătoare pe distanțe lungi. Aceste radare sunt folosite în scopuri militare și civile pentru a monitoriza spațiul aerian, având capacități avansate de detectare timpurie și identificare a amenințărilor. Raza de acțiune instrumentată a radarului LANZA LTR-25 este de până la 250 (mile marine), adică 463 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel