Cel mai SUMBRU SCENARIU. Câte cazuri pe zi vor fi în septembrie în România. Două variante catastrofale! Date de ultim moment

Ultimul studiu vine să arate ce măsuri trebuie luate urgent pentru a nu ajunge în cel mai sumbru scenariu. Ce se va întâmpla dacă lucrurile vor continua așa cum sunt acum. 

Alegeri prezidentiale 2024

În urmă cu o lună, dr. Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, împreună cu Valentin Pârvu (PhD Statistica), publicau cinci scenarii cu privire la posibila evoluție a COVID-19 în România. 

Acum, când publică noi scenarii, subliniază: ”Creșterea numărului de cazuri zilnice a urmat în general Scenariul 2 (Rt = 1.1), cu o accelerație a creșterii în ultimele aproximativ 10 zile. Corespunzător, creșterea în transmisibilitate cu Rt apropiindu-se de 1.2 a început a fi observată de la sfârșitul lui Iunie/începutul lui Iulie”. 

Pe GRAPHS.ro, medicul precizează: ”Proiectiile pentru urmatoarele 2 luni, pana pe 19 Septembrie, au fost facute folosind datele publice disponibile pana la 18 Iulie. In ultimele 2-3 saptamani s-au schimbat procedeele de externare a pacientilor (pacienti sunt externati dupa 10 zile daca raman asimptomatici), iar unii pacienti au inceput sa fie externati la cerere. Aceste schimbari au dus la o scadere a numarului de pacienti activi (estimati acum la cazurile noi din ultimele 22 zile fata de 25 zile cat erau in urma cu o luna). De asemenea, au dus la o crestere a numarului de cazuri noi. Aceasta se datoreaza, in parte, numarului crescut de persoane contagioase prezente in populatie, si posibil datorita cresterii transmisibilitatii. Este de asemenea recunoscut faptul ca atunci cand epidemia este in crestere, numarul de internati ATI este un indicator care intarzie cu cateva zile fata de evolutia cazurilor noi (cresterea ATI din valul 2 a inceput in jur de 11 Iunie, pe cand cazurile noi au inceput sa creasca din prima saptamana din Iunie). Internatii ATI au fost estimati pentru aceasta proiectie la 3.4% din pacientii activi din urma cu 8 zile (pacientii activi au fost estimati a fi pacientii cumulati pe 22 zile).” 

Acum, ”daca indicele de transmisibilitate Rt ramane in jur de 1.1, un numar de aproximativ 2604 cazuri noi vor aparea pe 19 Septembrie. Numarul de internati ATI in acel moment este estimat in jur de 1578. Pentru scenariul mai grav cu Rt = 1.2, numerele ar fi si mai mari.”

Iată cum arată proiecția grafică: 

1. -imagine fara descriere- (captura-de-ecran-din-2020-07-20-la-12-32-38_66641700.png)

Conform graficului, dacă lucrurile vor continua așa cum sunt acum, vom avea 2.600 de cazuri zilnice în septembrie. Dacă însă va fi un indice de transmisibilitate 1.2, vom ajunge la 8.389 de cazuri pe zi. 

În urma unei analize comparative, dr. Emilian Popovici subliniază că ”Este putin probabil ca transmisibilitatea sa scada semnificativ fara masuri.”

El propune, prin urmare, următoarele măsuri: 

”Limitarea numarului maxim de persoane in grup la 10 in judetele/localitatile afectate.

Supravegherea transportului public inclusiv a celui pe caile ferate pentru respectarea cu strictete a masurilor de distantare fizica si a portului mastii de protectie iar acolo unde este posibil. Nedepasirea unui numar de maxim 10 calatori intr-un vehicol de transport in cazul calatoriilor care depasesc ca timp 15 minute.

Recomandare de a sta acasa - cu exceptii pentru sport, obtinere alimente, si alte iesiri esentiale.

Restrictii de calatorie intre orasele/regiunile afecatate si restul tarii.

Protocol de testare cu PCR - testare pentru toti simptomaticii si pentru toti contactii celor pozitivi.

Anchete epidemiologice - trasabilitate completa si exhaustiva pentru toate cazurile identificate cu stabilirea clusterelor epidemiologice prin diagnostic molecular - secventiere genomica completa – utilizarea epidemiologiei moleculare.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel