Olimpiada Juniorilor. Cel mai tânăr medaliat cu aur la Olimpiadă are doar 12 ani

Instagram - Le Castel
Instagram - Le Castel

La Tokyo, cel mai tânăr medaliat cu aur are doar 12 ani. 

Printre cele mai tinere persoane medaliate cu aur la Olimpiada de la Tokyo este un concurent al probelor de skateboarding, în vârstă de doar 13 ani. Momiji Nishiya și-a făcut debutul olimpic și a câștigat aurul în urma performanței sale. Printre concurenții cu care s-a luptat pentru medalie se numără și Rune Glifberg, de 46 de ani, scrie CNN

Miercuri, Kokona Hiraki, în vârstă de 12 ani, a devenit cea mai tânără persoană medaliată cu aur la Jocurile Olimpice în ultimii 85 de ani, în cadrul competiției de park, skateboard.

Și Sky Brown, din echipa Marii Britanii, a primit o medalie de aur, aceasta având doar 13 ani și 28 de zile, fiind cel mai tânăr sportiv medaliat la Olimpiadă al britanicilor. 

Din partea Siriei, Zaza Hend a intrat în competiția de tenis de masă, fiind cel mai tânăr sportiv la disciplina sa. Zaza, de doar 12 ani, a învins-o pe Liu Jia, din Austria, în vârstă de 39 de ani. Zaza mai este și cel mai tânăr sportiv care participă la Jocurile Olimpice din 1992 și până astăzi. Atunci, Carlos Front, de 11 ani, a luat parte la competiția de canotaj și Judit Kiss, de 12 ani, la înot. 

Medaliile de aur conțin doar 6 grame de aur

Medaliile de aur oferite în cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo nu sunt făcute în întregime din aur. Se pare că o singură medalie este compusă din argint - 550 de grame și alte 6 grame de aur. La prețul actual al metalelor prețioase, o medalie ar costa în jur de 820 de dolari, scrie Unilad. 

Prețul metalelor prețioase a crescut față de acum trei ani, când o medalie costa în jur de 555 de dolari. Așadar, prețul unei medalii pentru locul 1 s-a majorat cu 265 de dolari.

Aur pentru România

Până acum România a adus aurul acasă pentru disciplina canotaj în proba feminină de dublu vâsle, prin Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, care s-au impus detaşat în Finala A de la Sea Forest Waterway. Bodnar şi Radiş, vicecampioane mondiale (2019, Linz), au condus cursa de la un capăt la altul, câştigând cu timpul de 6 min 41 sec 03/100, stabilind şi cel mai bun timp olimpic. Precedenta performanţă aparţinea Marii Britanii (6:44.33) şi fusese stabilită în 2012, la Londra.

Cele două românce, la prima lor participare olimpică, sunt duble campioane europene în această probă (Poznan 2020, Varese 2021). Medaliile de argint au fost câştigate de Noua Zeelandă (Brooke Donoghue, Hannah Osborne), în 6 min 44 sec 82/100, iar bronzul a revenit olandezelor Roos de Jong şi Lisa Scheenaard, cronometrate în 6 min 45 sec 73/100.

Bodnar şi Radiş (portdrapelul României la ceremonia de deschidere de la Tokyo) au adus a 20-a medalie de aur a canotajului românesc la Jocurile Olimpice. România a mai cucerit la JO alte 19 medalii, 10 de argint şi 9 de bronz. Iniţial finala era programată marţi, dar cursele au fost amânate cu o zi din cauza condiţiile potrivnice.

La dublu vâsle masculin, Ioan Prundeanu şi Marian Enache s-au clasat pe locul al treilea în Finala B (6:16.86), încheind pe locul nouă în clasamentul general. Pe nouă au încheiat şi fetele de la patru rame, Mădălina Hegheş, Elena Logofătu, Cristina Popescu, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel