Prof. dr. Victor Costache, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară Sanador, a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DC News, despre operațiile cazurilor de malformații cardiovasculare infantile.
În câți ani preconizați că în România se vor putea efectua toate operațiile de care au nevoie acești copii? Spuneați că sunt peste 1000 de cazuri în fiecare an, multe dintre ele rămân în așteptare. Dacă nu sunt rezolvate prin fundații sau în străinătate, nu sunt rezolvate deloc. Cum vedeți un viitor luminos în care să se rezolve toate?
„E o întrebare foarte grea. E o întrebare la care mi-e foarte greu să vă răspund. Probabil că în doi ani o să reușim să fim complet autonomi la Sanador pentru toate patologiile, inclusiv copiii foarte mici cu malformații foarte complexe. La nivel național îmi este foarte greu, deoarece eforturile sunt asimetrice, iar atât timp cât sistemul de finanțare a bolilor cardiovasculare este blocat la nivel central, chiar și colegii care vor să dezvolte astfel de inițiative nu vor avea nicio șansă. Deci, perspectivele nu sunt foarte luminoase pe termen mediu și lung.”, a spus dr. Victor Costache.
Timpul nu este nici el de partea acestor copii cu aceste malformații, cu aceste probleme. Unele dintre ele, poate, nici nu sunt depistate la timp. Cât de greu este, din postura de medic, să iei în mâna acele dosare și să alegi care este cel care are cea mai mare nevoie de operație, în acest moment?
„Timpul nu este de partea noastră și până nu se va rezolva problema sistemică a finanțării corecte, vom găsi doar soluții tranzitorii. Chiar nu pot să vă răspund, depindem foarte mult de finanțare. Este unul din cele mai de vârf domenii ale medicinei și până nu ieșim din acest blocaj, va fi în continuare foarte greu. Vom funcționa doar pe aceste inițiative locale. Vestea bună e că echipa noastră devine din ce în ce mai expertă în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.”, a spus dr. Victor Costache.
Vorbim de niște echipe multidisciplinare și cumva o parte din echipa românească, o parte din medicii care fac parte din echipa dumneavoastră de aici, merg pe sistemul „learn by doing” în ceea ce privește provocările cu care vă întâlniți în acest proiect, în aceste operații extrem de complicate. Ar putea să-și facă loc anumite cursuri de specializare, sau un schimb de experiență, de studiu, prin mutarea medicilor români, pentru o perioadă, în străinătate, pentru a depinde anumite abilități?
„Cel mai mult avem nevoie să lărgim echipa. Așteptăm ca alături de noi să vină și alți colegi, avem nevoie în special de specialiști în terapie intensivă în acest domeniu și cel mai mare deficit îl avem la nivelul asistentelor medicale. Practic, în București, nu există această expertiză a chirurgiei cardio vasculare pediatrice, dar avem acest sprijin al echipelor din străinătate care se implică și vedeți un număr foarte mare de asistente medicale care vin și le ajută pe cele de la noi să se atingă standardul de care este nevoie.”, a spus dr. Victor Costache.
Care a fost cel mai tânăr pacient pe care l-ați operat?
„În misiunea asta a fost un copilaș de 3 luni și 4.6 kg, dar în trecut am operat și copilași de un kilogram, și mai mici. Sunt copii născuți prematur cu malformații care nu pot fi amânate.”, a spus dr. Victor Costache.
VEZI ȘI: Operații pro bono la Sanador. Cel mai des întâlnite malformații la copii. Prof. dr. Costache: Riscurile sunt mari. Din fericire, rezultatele sunt perfecte https://www.dcnews.ro/operatii-pro-bono-la-sanador-cel-mai-des-intalnite-malformatii-la-copii-prof-dr-costache-riscurile-sunt-mari-din-fericire-rezultatele-sunt-perfecte_916016.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News