Un număr de 338 tunisieni şi-au pierdut viaţa, iar 2.174 au fost răniţi în cursul mişcării populare ce s-a încheiat cu alungarea de la putere a fostului preşedinte Zine el-Abidine Ben Ali, în ianuarie 2011, potrivit unui bilanţ oficial dat publicităţii vineri de guvernul tunisian, relatează AFP.
Bilanţul a fost făcut cunoscut de comisia naţională însărcinată cu anchetarea abuzurilor comise după 17 decembrie 2010, data declanşării mişcărilor de protest, scrie Agerpres.
'Bilanţul nu este definitiv', a precizat preşedintele acesteia, avocatul Taoufik Bouderbala, care a prezentat presei rezultatul investigaţiilor din cele 2.489 de dosare examinate din februarie 2011.
Potrivit raportului comisiei, 66% dintre persoane au fost ucise de gloanţe, 60% dintre ele fiind originare din Tunis, Kasserine, Gafsa şi Sidi Bouzid, oraş de unde s-a răspândit revolta după ce Mohamed Bouazizi, un vânzător ambulant, şi-a dat foc.
Poliţia este responsabilă în 79% din cazurile de deces şi în 96,18% din cele de răniţi, conform documentului citat. Printre cei care şi-au pierdut viaţa se află 14 poliţişti, 5 militari şi un agent al pazei civile, precum şi 83 de deţinuţi ucişi în revoltele şi incendiile din închisori.
Bărbaţii reprezintă 96,5% dintre cei ucişi care în mare majoritate (82%) au sub 40 de ani, acest segment de vârstă regăsindu-se la 76% dintre cei răniţi, potrivit detaliilor din raport.
Dacă majoritatea celor care şi-au pierdut viaţa au fost ucişi după 14 ianuarie, 68% dintre răniţi au fost loviţi între 17 decembrie 2010 şi 14 ianuarie 2011, data la care Ben Ali a fugit în Arabia Saudită.
Bouderbala a ţinut să sublinieze că 'responsabilitatea pentru aceste crime şi acte de violenţă revine preşedintelui Ben Ali care a dat ordinul de a îneca în sânge mişcarea de protest', apoi ministerelor de Interne, Apărării, Comunicaţiilor şi Sănătăţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu