Cel puțin 51 de persoane au fost ucise, luni, atunci când armata egipteană a deschis focul asupra susținătorilor președintelui demis Mohamed Mursi, în cel mai mortal incident de când liderul islamist ales a fost răsturnat de armată acum cinci zile.
Eliza Cristina Cioacă
Protestatarii au declarat că au început să fie împușcați în timp ce își făceau rugăciunea de dimineață lângă barăcile din Cairo, unde se crede că Mursi este deținut. Însă purtătorul de cuvânt al armatei, Ahmed Ali, a spus că la ora 4 dimineața (0300 BST), oameni înarmați au atacat trupele din jurul fortului Gărzii Republicane, în nord-estul orașului.
"Forțele armate întotdeauna se ocupă de probleme înr-un mod foarte înțelept, dar există cu siguranță, de asemenea, o limită a răbdării", a spus Ali la o conferință de presă, la care a prezentat ceea ce a spus că este o dovadă video, o parte din ea aparent filmată dintr-un elicopter, relatează uk.reuters.com.
Serviciile de urgență au declarat că 435 de persoane au fost rănite.
Frăția Musulmană Mursi a îndemnat oamenii să se ridice împotriva armatei, pe care o acuză de o lovitură de stat pentru a-l răsturna pe Președinte. Liderii mișcării fac apel la rezistență pașnică, dar rămâne riscul unor elemente marginale care urmăresc o agendă violent.
La un spital din apropiere de moscheea Rabaa Adawiya unde islamiștii au campat de când Mursi a fost demis, camerele au fost ticsite cu oameni răniți în aceste atacuri violente, cearceafurile au fost pătate cu sânge și medicii s-au grăbit pentru a-i trata pe cei răniți.
"Ei ne-au atacat cu gaze lacrimogene, birdshot (?! - am citit ce este, dar nu găsesc o traducere potrivită), gloanțe de cauciuc - tot. Apoi au folosit gloanțe adevărate", a declarat Abdelaziz Abdel Shakua, de 30 de ani, un bărbat (nu avea sens să pun om cu barbă) care a fost rănit în piciorul drept.
Scenele sângeroase de la Cairo, la trei zile după ciocnirile dintre protestatari pro-și anti-Mursi din întreaga țară au luat 35 vieți și au alarmat aliații Egiptului, inclusiv Israel, cu care avea un tratat de pace sprijinit de Statele Unite ale Americii încă din 1979.
Armata egipteană, beneficiarul a 1,3 miliarde de dolari pe an de la Washington, a insistat că răsturnarea nu a fost o lovitură de stat, și că a fost aplicată "voința poporului", după ce milioane de oameni au ieșit în stradă la 30 iunie pentru a solicita demisia lui Mursi.
Turbulențele lasă cea mai mare națiune a lumii arabe de 84 de milioane de oameni într-o stare periculoasă, cu riscul de dușmănie în continuare între oameni de pe fiecare parte a decalajului politic în timp ce criza economică se adâncește.
Articolul este preluat de pe site-ul uk.reuters.com. Pentru a afla mai multe detalii despre acest atac sângeros, accesați link-ul: http://uk.reuters.com/article/2013/07/08/uk-egypt-protests-idUKBRE96101L20130708
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News