Cel puţin opt civili morţi după ce o staţie de autobuz a fost lovită de artileria rusă, în Ucraina

Ucraina
Ucraina

Cel puţin opt persoane au fost ucise, iar alte patru rănite joi după ce tiruri ale artileriei ruse au lovit între altele şi o staţie de autobuz din Toreţk, un orăşel situat în apropiere de linia frontului în regiunea Doneţk (estul Ucrainei) într-o zonă aflată sub controlul Kievului, a anunţat guvernatorul regional ucrainean, citat de EFE şi AFP.

'Conform primelor informaţii de care dispunem, este vorba de un tir de artilerie care a atins o staţie de transport în comun, unde o mulţime de oameni aştepta', a explicat pe Telegram Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare (ucrainene) din Doneţk.

Potrivit lui, trei din cei patru răniţi sunt copii.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 11:00, ora locală, iar al patrulea rănit este un preot de la o biserică din apropiere, care a fost avariată şi ea alături de alte clădiri de locuit din apropiere, potrivit Ukrinform.

Autoritatea regională ucraineană din Doneţk raportase anterior opt atacuri în oraşele Bahmut, Marinka şi Şevcenko, în care trei civili au fost ucişi şi alţi cinci răniţi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ceruse încă de sâmbăta trecută locuitorilor din această regiune să plece cât mai rapid din cauza bombardamentelor forţelor ruse şi a problemelor de alimentare cu apă şi cu agent termic.

'Lansez un apel către toţi locuitorii din regiune: nu fiţi o ţintă pentru ruşi! Evacuaţi fără întârziere!', a insistat în mesajul său şi guvernatorul Kirilenko.

Bombardamentele ruseşti au vizat joi numeroase alte oraşe şi sate din Ucraina, între care Nikolaev (Mikolaiv) în sudul ţării, unde imobile de locuit au fost avariate în două cartiere, potrivit primarului Oleksandr Senkevici.

La Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, autorităţile locale au raportat atacuri cu rachete ruseşti care au lovit zone industriale. De asemenea au fost semnalate atacuri cu rachete şi la periferia oraşului Zaporojie (sud-est), unde în regiunea omonimă se află centrala nucleară ocupată de trupele ruse.

Două rachete au lovit un bloc de apartamente din Zaporojie, precum şi alte ţinte civile, potrivit unor surse ale primăriei, citate de Ukrinform.

Cea mai mare centrală atomică din Ucraina se găseşte în Enerhodar (regiunea Zaporojie). Din martie aceasta se află sub controlul trupelor ruse, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a semnalat în repetate rânduri că experţii săi nu au primit autorizare din partea autorităţilor ruse pentru a inspecta situl.

Forţele ucrainene încearcă să ţină piept înaintării trupelor ruse în estul ţării şi, de asemenea, în sud, unde desfăşoară acţiuni de contraatac. Zilele trecute, armata ucraineană declarase că a preluat controlul asupra a peste 50 de localităţi care fuseseră anterior controlate de Moscova, notează Agerpres.

Zelenski speră să poarte convorbiri directe cu Xi Jinping despre conflictul din Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar dori să poarte convorbiri directe cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, privind conflictul din Ucraina şi solicită Chinei să influenţeze operaţiunea militară a Rusiei. 

"Aş dori să discut direct cu liderul chinez. Am avut o convorbire cu preşedintele Xi Jinping în urmă cu un an" - a declarat preşedintele ucrainean, într-un interviu publicat, joi, de "South China Morning Post" din Hong Kong, adăugând că la vremea aceea liderul chinez a vorbit cu căldură despre relaţiile bilaterale. Potrivit afirmaţiilor acestuia, după 24 februarie, Kievul a cerut oficial negocieri cu Beijingul.

"Dar nu am purtat discuţii cu China, deşi cred că ar fi fost util" - a spus Zelenski. Preşedintele ucrainean a mai spus că China este "un stat foarte puternic, cu o economie puternică, aşa că poate influenţa Rusia din punct de vedere politic şi economic".

Zelenski şi-a exprimat opinia că, fără piaţa chineză, Rusia s-ar simţi într-o izolare economică completă. În acelaşi timp, şeful statului ucrainean şi-a exprimat înţelegerea în privinţa dorinţei Beijingului de a menţine o atitudine "echilibrată" faţă de evenimentele din Ucraina.

"Desigur, mi-aş dori foarte mult ca China să-şi reconsidere atitudinea faţă de Federaţia Rusă" - a adăugat preşedintele Ucrainei. Întrebat dacă ar saluta ajutorul Beijingului la reconstruirea infrastructurii distruse a ţării sale, Zelenski a răspuns că speră că "China, afacerile chineze" şi "întreaga lume" vor contribui la acest proces.

Amintim că, după 24 februarie, China s-a abţinut să condamne operaţiunea militară specială a Rusiei în Ucraina. Beijingul şi-a exprimat opinia că Occidentul a jucat un rol important în incitarea în Ucraina la ostilitatea faţă de Rusia şi în conflictul dintre cele două ţări, scrie Rador.

Uniunea Europeană intenţionează să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro, a anunţat joi o sursă din guvernul german citată de agenţia Reuters.

O parte din acest pachet ar urma să fie constituit din granturi, pe care Ucraina nu va trebui să le restituie, iar diferenţa va consta în împrumuturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel