Psihologul Daniel David spune că există trei criterii prin care îi poți evalua pe candidații la prezidențiale.
Psihologul Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, spune că românii pot analiza trei criterii prin care să-i evalueze pe politicieni, înainte de a decide cu cine votează la alegeri. Acesta a explicat că "în funcție de cum se combină acești trei factori rezultă o serie de tipologii despre care putem avea unele informații care să ne ajute în procesul de decizie".
VEZI ȘI: Prezidențiale 2024: Calendar alegeri, de la depunerea candidaturilor, la campanie și vot
„Psihologia politică este un domeniu foarte puternic în psihologie și există tratate, există studii, există revistă de specialitate în care politicienii sunt analizați prin prisma unor atribute psihologice.
De exemplu, unele care țin de aspectele cognitive cum gândesc, cum iau decizii, altele care țin de aspecte comportamentale, ce tendințe comportamentale au, cum se comportă, altele care țin de aspecte subiectiv-emoționale, adică cât de echilibrați sunt din punct de vedere emoțional, altele care țin de aspecte psiho-biologice, ce tip de temperament au și altele care le combină pe toate astea în structuri de personalitate.
Domeniul este foarte vast, dar am încercat să simplific lucrurile, să transform sau să traduc un volum mare de informații în ceva simplu pentru cetățenii care nu știu psihologie. Am luat trei puncte de referință care sunt foarte importante și anume cum se raportează un politician.
VEZI ȘI: Decizia luată de BEC pentru buna desfășurare a campaniei electorale la alegerile parlamentare
Când vorbesc de politician mă refer în primul rând la politician care ocupă și ceva poziții de putere, nu neapărat președinte de partid, dar poate să fie primar, președinte de consiliul județean, structura partidului, poate să ocupe diverse poziții de putere.
1. Cum se raportează un politician la propriul interes?
2. Cum se raportează la interesul partidului?
3. Cum se raportează la interesul țării?
Şi în funcție de cum se combină acești trei factori rezultă o serie de tipologii despre care putem avea unele informații care să ne ajute în procesul de decizie.
Ar fi bine să fie concurență între cele trei, dar dacă te uiți la cele trei criterii sau cei trei factori, vezi că unii politicieni sunt politicieni care pun accent foarte mare pe interesul propriu, nu sunt foarte interesați de ce se întâmplă cu partidul din care fac parte.
Adică partidul este văzut mai degrabă ca un vehicul pentru succesul personal și nu le pasă neapărat de implicațiile pentru țară. Deci sunt politicieni care caută mai degrabă să-și satisfacă nevoia de putere, nevoia de control, poate nevoia de îmbogățire, folosind partidele ca vehicule politice", a explicat psihologul Daniel David în emisiunea "De-a viaţa ascunselea" de la Antena 3 CNN.
Reamintim că termenul pentru depunerea candidaturilor la funcţia de preşedinte al României la Biroul Electoral Central s-a încheiat sâmbătă seara, la ora 24,00. 18 persoane s-au înscris în cursă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News