În focul protestelor din piaţa Universităţii, Patriarhia a ieşit cu un mesaj puternic de solidaritate faţă de oamenii care alegeau să protesteze împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului. Cuvântul cheie utilizat în acel mesaj este "schimbare", adică exact ceea ce scandau şi oamenii din piaţă. Între timp Puterea s-a regrupat şi a încercat să cumpere liniştea din partea Bisericii. Prin bunăvoinţa lui Neculai Onţanu, de la UNPR, Patriarhia a primit o donaţie de 7 milioane de euro. Aceşti bani au venit imediat după mesajul de solidaritate al Patriarhiei şi chiar înainte de Sfântul Sinod, adunare în care se decide poziţia oficială a întregii Biserici Ortodoxe.
”SĂ FIM SOLIDARI CU CEI CE SUFERĂ!
Întrucât situaţia actuală de profundă nemulţumire în care se află poporul român este deosebit de grea, ca urmare a crizei morale şi economice din societate, în cadrul viitoarelor şedinţe ale Adunării Naţionale Bisericeşti şi Sfântului Sinod ale Bisericii Ortodoxe Române din 15-16 februarie 2012 va fi dezbătută cu prioritate problema cum poate contribui Biserica, prin cuvânt şi faptă, la schimbarea stării actuale de criză a societăţii româneşti."
Între timp adunarea Sfântului Sinod a avut loc, dar mesajul a fost mult diluat. Sfântul Sinod este o adunare în plen a conducătorilor Bisericii, iar aici se analizează probleme pe termen lung. Calmarea protestelor nu ar fi trebuit să influenţeze poziţia fermă pe care Biserica o adoptase cu numai două săptămâni înainte.
În comunicatul de solidaritate cu poporul, cuvântul cheie, prin care Biserica se delimitează de statul condus de Traian Băsescu, este ”schimbare”. În urma Sfântului Sinod poziţia a fost mult diluată, iar "schimbarea" de care Patriarhia vorbea anterior lipseşte cu desăvârşire.
"Sfântul Sinod consideră necesară identificarea urgentă de soluţii practice pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă majoritatea românilor, printr-o cooperare viabilă şi eficientă între unităţile bisericeşti ale Patriarhiei Române şi autorităţile administraţiei centrale şi locale, organizaţiile nonguvernamentale, precum şi alte instituţii abilitate, inclusiv în domeniul sprijinirii financiare a instituţiilor, proiectelor şi programelor social-filantropică şi de asistenţă socială ale unităţilor bisericeşti."
Citeşte şi:
BOR a trecut de partea poporului! Patriarhia vrea schimbarea
Puterea ”mituieşte” Patriarhia, înainte ca Sf. Sinod să discute despre Piaţa Universităţii
De la panseluțe la cruciulițe. Onţanu dă 7 milioane de euro Patriarhiei, din banii cetățenilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu