Cele cinci arme care au întors soarta războiului în favoarea Ucrainei

Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels

Dacă la începutul războiului se părea că Rusia va ieşi învingătoare, ultimele luni de conflict au arătat o ripostă incredibilă a armatei ucrainene. Dar asta s-a întâmplat şi cu ajutorul mai multor arme. 

Iată, astfel, cele cinci arme care au ajutat Ucraina să întoarcă soarta războiului. 

1. Sistemele de rachete de artilerie HIMARS

Nicio platformă nu are un impact atât de mare asupra luptei din Ucraina precum Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) produs de Lockheed Martin, un sistem ușor de lansare de rachete multiple (MRLS) care a
fost produs pentru prima dată la începutul anului 1993. Potrivit armatei ucrainene, în timpul ofensivei Forțelor Armate ucrainene din regiunea Herson de la sfârșitul lunii august echipajele HIMARS au lucrat continuu și peste 30 de ore. Iar apoi, 4 lansatoare de sisteme de rachete de artilerie M142 au lovit 120 de ținte într-o zi și jumătate de operare continuă, scrie Adevărul.

2. Rachetele antitanc Javelin

Javelin este o rachetă antiblindat care se lansează de pe umăr, fabricată de giganţii americani în domeniul apărării Lockheed Martin şi Raytheon. Racheta este o aşa-numită armă de tip "fire and forget“ (trage şi uită), adică nu necesită îndrumare suplimentară după lansare, permiţând operatorului său să se adăpostească şi să evite contrafocul.

3. Tancul de luptă T-72

Pe toată durata războiului, tancul de bază al ucrainenilor a fost T-72 MBT din era sovietică. De atunci, țării excomuniste, precum Polonia și Macedonia de Nord, și-au trimis stocurile de tancuri sovietice la Kiev. Cu toate acestea, Rusia a fost, fără să vrea, cea mai mare furnizoare de sute de tancuri T-72 Ucrainei, deoarece armata rusă le-a abandonat în timpul retragerii în grabă. 

4. Racheta de croazieră antinava Neptun

R-360 „Neptun” este o rachetă subsonică de joasă altitudine destinată distrugerii atât a navelor, cât și a țintelor terestre și
a fost dezvoltată având la bază racheta sovietică X-35. Are o viteză subsonică (900 km/h) și zboară la altitudini foarte joase - la câțiva metri deasupra nivelului mării. 

5. Obuzier M777 de 155 mm

O altă armă care a fost considerată esențială în efortul de război al Ucrainei este obuzierul ușor M777 de 155 mm. Obuzierele M777 sunt ultraperformante și dețin o serie de recorduri care le fac unice în lume în acest moment. Deși sunt de calibrul 155 mm și bat până la 30 de kilometri distanță, sunt primele de acest fel care cântăresc mai puțin de 4218 kilograme – cu 41% mai puțin decât tunurile de același calibru din generația anterioară. 

Şeful Pentagonului crede că Ucraina poate recuceri Hersonul

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a opinat, joi, că forţele ucrainene pot recuceri Hersonul de la forţele ruse - acestea fiind, probabil, cele mai optimiste declaraţii de până acum ale oficialului american, pe marginea campaniei din Herson.

"Cu privire la posibilitatea ca ucrainenii să preia teritoriul rămas de pe malul vestic al râului Nipru şi din Herson, cred, cu siguranţă, că ei au capacitatea de a face acest lucru", a declarat Austin, în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său sud-coreean, conform Rador. 

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, l-a avertizat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin că răspunsul comunităţii internaţionale va fi "semnificativ" dacă se va încumeta să lanseze un atac nuclear, relatează agenţia de presă EFE.CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel