În ziua în care frații Kouachi șocau lumea civilizată cu asasinarea a 12 francezi, extremiștii islamiști loveau chiar în inima țării unde cei doi franco-algerieni au luptat de partea fanaticilor. O bombă plasată în fața academiei de poliție din Yemen de către militanții islamiști a ucis 33 de persoane și a rănit alte 66. În paralel, în Nigeria, Amnesty International anunța că s-a derulat cel mai sângeros masacru din istoria grupării jihadiste Boko Haram - peste 2.000 de morți.
Atacul din Sana, capitala Yemenului, a vizat tinerii care se pregăteau să devină cadeți ai poliției din statul arab, conform Human Rights Watch. Deși atacul nu a fost revendicat, poartă amprenta Al Qaida din Peninsula Arabă (AQAP), care a executat multe alte astfel de atrocități în ultimii ani.
Un înalt membru al AQAP, Abu Hareth al-Nezari, este cel care a vorbit în numele organizației teroriste despre atacul din Paris, pretinzând că frații Kouachi au acționat în numele Al Qaida pentru a arăta că libertatea de exprimare are o limită.
Între timp, în Nigeria, bilanțul deceselor unui atac al Boko Haram era anunțat cu aproximație. O știre Associated Press notează că "sute de cadavre, prea multe pentru a fi numărate, rămân întinse în tufișurile nigeriene după ceea ce Amnesty Internațional numește cel mai sângeros atac din istoria Boko Haram".
Mike Omeri, purtărorul de cuvânt al guvernului, a spus că vineri au continuat luptele în Bagam un oraș de la granița cu Ciadul, unde militanții au capturat o bază militară cheie la 3 ianuarie.
Teroare înainte de alegeri în Nigeria
Șeful districtului, Baba Abba Hassan, a arătat că cele mai multe victime sunt copii, femei și bătrâni care nu au putut să fugă îndeajuns de repede când insurgenții au luat cu asalt Baga, dezlănțuind asupra rezidenților o ploaie de grenade și gloanțe ale puștilor automate.
"Carnagiul uman înfăptuit de Boko Haram în Baga este enorm", spune Muhhamad Abba Gaza, purtător de cuvânt al unui grup de civili care încearcă să țină piept organizației Boko Haram.
El a spus că luptătorii civili au renunțat să mai încerce numărarea cadavrelor. "Nimeni nu putea să se ocupe de toate trupurile și acum e posibil să fi murit și cei grav răniți".
Un comunicat al Amnesty International a indicat că au fost omorâte peste 2.000 de persoane.
Purtătorul e cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki, a condamnat atacurile.
"Facem apel la Nigeria și vecinii săi să facă pașii necesari pentru a se adresa amenințării urgente pe care o reprezintă Boko Haram. Chiar și în fața acestor atacuri îngrozitoare, organizații teroriste precum Boko Haram nu trebuie să distragă Nigeria de la a organiza alegeri libere care să reflecte voința poporului nigerian", a arătat Psaki.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu