EXCLUSIV  Cele două virusuri periculoase de care nu poți scăpa și care cauzează cancer. Dr. Mariana Mihăilă: Un pacient infectat va trebui monitorizat toată viața lui / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio

Dr. Mariana Mihăilă, medic primar medicină internă, a fost invitată la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News, DC Medical și DC News TV, unde a vorbit despre hepatocarcinom.

Dr. Mariana Mihăilă a explicat că toți pacienții infectați cu virusurile hepatitice B și C sunt expuși riscului de a dezvolta hepatocarcinom, deoarece aceste virusuri pot provoca ciroză hepatică. Potrivit acesteia, virusul hepatitic B poate chiar să se integreze în nucleul celulei hepatice, chiar și după tratament, crescând riscul de cancer hepatic. Pacienții infectați cu aceste virusuri trebuie monitorizați pe toată durata vieții pentru detectarea precoce a hepatocarcinomului.

„Hepatocarcinomul este o boală care astăzi poate fi depistată precoce. În medicină, e fundamental să surprindem bolile precoce. Uneori, când le diagnosticăm târziu, e inutil și, invers, când sunt diagnosticate precoce, avem toate șansele să vindecăm bolnavul. Ce bolnavi sunt expuși la riscul de a dezvolta hepatocarcinom și cum poate fi depistată precoce această boală la aceste categorii de bolnavi?”, a întrebat acad. prof. dr. Irinel Popescu. 

„Bolnavii expuși la a face hepatocarcinom sunt toți pacienții infectați cu unul din virusurile hepatitice, B și C, responsabile de apariția cirozei hepatice de cauză virală. Ambele virusuri, și B, și C, sunt virusuri citopatice adică atacă direct celula hepatică. Virusul B se integrează în nucleul celulei hepatice de unde, chiar tratat, pacientul poate să dezvolte cancer hepatic. Un pacient infectat cu unul din virusurile hepatitice, chiar în absența necesității unui tratament antiviral, va trebui monitorizat toată viața lui pentru riscul de a dezvolta hepatocarcinom.", a spus dr. Mariana Mihăilă.

 

Ce înseamnă această monitorizare

Dr. Mariana Mihăilă a explicat că monitorizarea pacienților pentru hepatocarcinom înseamnă efectuarea unei ecografii abdominale și măsurarea markerului tumoral specific. Potrivit medicului, este crucial ca acești pacienți să fie supuși unei monitorizări imagistice stricte, iar la orice suspiciune ecografică, să se avanseze către investigații imagistice mai avansate.

„Înseamnă că pacientul ar trebui să facă o ecografie abdominală, de cel puțin două ori pe an, și, tot de cel puțin două ori pe an, să-și dozeze markerul tumoral specific pentru hepatocarcinom: alfafetoproteina.

Sigur că o valoare normală a alfafetoproteinei ne îndepărtează cu gândul de hepatocarcinom, dar nu putem fi sută la sută siguri că pacientul nu dezvoltă un cancer hepatic, pentru că sunt situații foarte frecvente în care pacienții pot avea cancer, chiar într-o faza avansată, cu o valoare normală a alfafetoproteinei.

Deci, important este ca acești pacienți să fie monitorizați imagistic îndeaproape, iar la cea mai mică suspiciune ecografică să trecem la următoarea treaptă de investigații imagistice performante: tomografia computerizată, iar dacă și aici există niște dubii diagnostice, să nu pregetăm să trimitem pacientul la o investigație imagistică prin rezonanță magnetică.”, a spus dr. Mariana Mihăilă la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News, DC Medical și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel