Uniunea Europeană a îmbogăţit de-a lungul timpului legislaţiile naţionale ale statelor membre cu o serie de directive comunitare mai mult sau mai puţin utile. Buisiness Insider a întocmit un top al celor mai bizare dispoziţii legale.
Autor: Alexandra Dumitru
1.Bananele nu trebuie să fie prea curbate
Directiva din 1995 viza cultivatorii de banane şi castraveţi interzicându-le să comercializeze produsele cu o curbură prea mare. Abia în 2008, legiuitorii europeni au constatat că producătorii înregistrau pagume enorme aruncând fructele şi legumele bune de consum, dar care nu îndeplineau rigorile formei.
2.Apa nu previne deshidratarea
După trei ani de investigaţii, oficialii UE au decis că nu există nicio dovadă ca apa hidratează. Astfel că, producătorilor de apă îmbuteliată li s-a interzis să pretindă că produsul lor previne deshidratarea. Prin urmare companiile care încalcă edictul, riscă să petreacă doi ani în închisoare. Acestă directivă a atras la rându-i numeroase critici, mai ales din rândurile cercetătorilor din domeniul medical, care recomandă în mod regulat pacienţilor să consume doi litri de apă zilnic pentru a preveni deshidratarea.
3. Diabeticii nu au voie să urce la volan
Directiva Comisiei Europene interzice celor care fac crize glicemice repetate să conducă un autovehicul. Decizia a fost interpretată în mod extrem de britanici, care vor să aplice legea ad litteram. În România hotărârea europeană se aplică de anul trecut, într-o variantă mai permisivă, retragerea permisului auto al diabeticilor depinde doar de verdictul medicului de familie.
O directivă de anul trecut prevede ca ouăle să nu mai poată fi comercializate la duzină ci numai câte un produs. Conform noii legi, vânzarea alimentelor în Uniunea Europeană se va face în baza sistemului de greutate. Totodată, nu vor mai fi acceptate ofertele promoţionale precum cele ce oferă „şase batoane la preţ de opt”. Legea este şi în prezent în faza de proiect.
5. Prunele uscate nu au efect laxativ
O altă hotărâre UE vizează prunele uscate. Printr-o serie de studii independente, europenii susţin că nu există suficiente doveză că prunele uscate au efect laxativ. Prin urmare producătorii nu mai au voie să le spună cumpărătorilor că aceste fructe deshidratate sunt bune la digestie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu