Care sunt cele mai bune șase ceaiuri pentru un somn rapid și ușor.
Ceaiurile de somn sunt realizate din amestecuri de plante care vă ajută să vă relaxați înainte de culcare, iar spre deosebire de alte ceaiuri sunt în general fără cofeină și conțin compuși care pot atenua stresul și anxietatea sau pot aduce o senzație de calm.
Astfel, savurarea unei cești de ceai din plante poate fi o completare sigură, liniștitoare și relaxantă a rutinei de culcare.
Multe tipuri de ceaiuri din plante au fost folosite ca remedii naturale pentru somn de secole, datorită capacității lor de a combate insomnia, stresul și anxietatea. Unele au fost chiar studiate pentru proprietățile lor de promovare a somnului.
Iată șase ceaiuri de plante care te relaxează și te ajută să dormi mai bine și mai ușor.
Ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel este un tip de ceai din plante cu o aromă florală delicată și cu posibile beneficii pentru sănătate.
Este făcut din mușețel, o plantă care este adesea folosită pentru a promova somnul datorită efectelor sale sedative.
Într-o analiză a 12 studii, s-a constatat că mușețelul îmbunătățește în siguranță calitatea somnului, deși nu a afectat semnificativ insomnia. Un alt studiu a investigat modul în care consumul de ceai de mușețel a afectat 80 de femei care au născut recent și care au avut o calitate slabă a somnului.
Ceaiul de lavandă
Ceaiul de lavandă se obține prin fierberea în apă a mugurilor de floare de levănțică, creând o băutură de un violet vibrant, cu o aromă și un gust aparte.
Nu numai că este adesea apreciată ca un ceai liniștitor înainte de culcare, dar unele cercetări susțin, de asemenea, că lavanda ar putea promova relaxarea și îmbunătăți calitatea somnului.
Unele studii arată, de asemenea, că uleiul esențial de lavandă ar putea reduce anxietatea și îmbunătăți somnul, deși nu este clar dacă aceste constatări se aplică ceaiului de lavandă.
Ceaiul de valeriană
Valeriana este un tip de plantă cu flori folosită ca plantă sau ca supliment.
Rădăcinile uscate ale plantei sunt folosite pentru a face ceai de valeriană, care este uneori folosit ca un ajutor natural pentru somn. Deși nu este clar cum funcționează rădăcina de valeriană, se crede că aceasta crește nivelul unui neurotransmițător numit acid gama-aminobutiric (GABA), care reduce anxietatea.
Ceai de magnolie
Făcut din scoarță, muguri și tulpini uscate ale plantei de magnolie, ceaiul de magnolie este adesea folosit ca un ajutor natural pentru somn în multe forme de medicină tradițională.
Planta conține honokiol și magnololol, doi compuși care au efecte sedative. Potrivit unui studiu efectuat pe femei care au născut recent, consumul de ceai de magnolie timp de 3 săptămâni a îmbunătățit semnificativ depresia și calitatea somnului, comparativ cu un grup de control.
Ceai verde cu conținut scăzut de cofeină
Ceaiul verde este un tip popular de ceai cunoscut pentru aroma sa distinctă și pentru beneficiile pentru sănătate. În mod interesant, unele studii sugerează că ar putea, de asemenea, să îmbunătățească calitatea somnului și să lupte împotriva insomniei.
Alte cercetări sugerează că epigallocatechina-3-O-galat (EGCG), care se găsește în ceaiul verde, ar putea fi de vină pentru efectul sedativ al ceaiului verde.
Asigurați-vă că alegeți un ceai verde cu un conținut scăzut sau fără cofeină dacă intenționați să îl beți aproape de ora de culcare.
Ceai de floarea pasiunii
Floarea pasiunii, denumită uneori Passiflora sau Maypop, este o plantă care a fost studiată de mult timp pentru proprietățile sale medicinale puternice.
Extractul de passiflora este disponibil în tincturi și capsule și este utilizat pe scară largă ca supliment pe bază de plante.
Puteți, de asemenea, să preparați frunzele proaspete sau uscate ale plantei pentru a obține ceai de passiflora.
Potrivit unei analize a nouă studii, preparatele din plante de floarea pasiunii - inclusiv ceaiurile, siropurile și tincturile - ar putea acționa ca un sedativ natural și ar putea ajuta la ameliorarea anxietății, scrie Healthline.
Citește și: Nu ai voie să călătorești cu aceste pastile în avion
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu