Cele mai bune 6 diete care vă ajută să slăbiți dacă aveți peste 50 de ani. Una dintre ele este considerată cea mai sănătoasă din lume.
O dată cu înaintarea în vârstă trebuie acordată o mai mare atenție greutății, căci orice kilogram în plus este foarte greu de scăpat de el.
Astfel, alegerea unei diete care să se plieze foarte bine pe așteptările pe care le aveți după 50 de ani poate să fie o adevărată provocare.
Pierderea în greutate este un obiectiv comun de fitness și de sănătate în multe etape ale vieții, dar atunci când ajungeți la vârsta mijlocie, este important să intensificați activitatea fizică și să reduceți aportul de calorii, deoarece metabolismul încetinește în mod natural, oasele slăbesc și pierdeți mușchii slabi.
Este esențial să vă asigurați că mâncați suficient de multe alimente sănătoase potrivite, inclusiv articole pline de proteine și fibre.
Dieta DASH
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) este, în esență, un regim alimentar sănătos pentru a ajuta la tratarea sau prevenirea hipertensiunii arteriale. De asemenea, s-a demonstrat că promovează o inimă sănătoasă și scade riscul de diabet de tip 2.
Cu dieta DASH, lista de cumpărături va include o mulțime de fructe, legume, cereale integrale, pește, păsări de curte, produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, nuci și fasole.
Nu veți mânca alimente care au o cantitate mare de sare sau grăsimi saturate.
”Motivul pentru care această dietă este grozavă pentru persoanele de peste 50 de ani care doresc să piardă câteva kilograme este că pune accentul pe macronutrienți și micronutrienți sănătoși, limitând în același timp tipurile de alimente care pot duce la boli cronice”, afirmă nutriționistul Lisa Young.
Dieta mediteraneeană
Dieta mediteraneană pune în evidență grăsimile sănătoase pentru inimă și alimentele pe bază de plante.
Astfel, pe lista de cumpărături, dar și în meniu trebuie să aveți o mulțime de fructe, legume, linte, fasole, nuci, acizi grași omega-3, cereale integrale, grăsimi sănătoase și proteine animale, cum ar fi lactatele și peștele (cu moderație).
Este mai degrabă un stil de viață sănătos din toate punctele de vedere decât o ”dietă”, iar specialiștii în nutriție susțin că aceasta este cea mai sănătoasă dietă, lucru confirmat pentru al șaselea an consecutiv.
De altfel, studiile au arătat că această dietă poate contribui la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic, favorizează un nivel sănătos al glicemiei, tensiunii arteriale și colesterolului și poate contribui la o greutate sănătoasă.
Dieta Mayo Clinic
Potrivit lui Young, dieta Mayo Clinic este un plan alimentar care susține un stil de viață mai sănătos, încurajându-vă să înlocuiți ”alimentele rele” cu ”alimentele bune” și utilizează o piramidă alimentară pentru a prezenta tipurile de alimente care primesc undă verde.
Puteți mânca fructe, legume, grăsimi sănătoase și cereale integrale în cadrul dietei Mayo Clinic.
Dieta bogată în proteine
O dietă bogată în proteine se concentrează pe consumul unei cantități suficiente de proteine de calitate în fiecare zi.
Pe măsură ce îmbătrâniți, masa musculară scade, încetinind metabolismul și ducând la creșterea nedorită în greutate.
Proteinele sunt un macronutrient esențial pentru pierderea în greutate, iar consumul unei cantități mai mari de proteine vă menține sătuli mai mult timp și promovează masa musculară slabă.
Dieta 80/20
Atunci când urmați dieta 80/20, veți consuma alimente sănătoase și bogate în substanțe nutritive 80% din timp și vă veți răsfăța cu unele dintre alimentele ”distractive” preferate în restul de 20% din timp.
Deoarece nu vă restricționați de la alimentele pe care le iubiți și mâncați lucruri cu moderație, dieta 80/20 este un mod durabil de a mânca pentru mulți adulți mai în vârstă, notează EatThis.
Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați
Potrivit nutriționiștilor, o altă dietă recomandată persoanelor de peste 50 de ani este dieta săracă în carbohidrați, deoarece răspunsul organismului la carbohidrați nu este la fel de favorabil în această etapă a vieții.
Acest lucru face ca organismul să stocheze mai ușor orice exces de carbohidrați ca grăsime corporală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News