Dacă ții post în această perioadă, trebuie să ai grijă la ce consumi pentru a rămâne sănătos. Iată ce alimente poți alege pentru a înlocui carnea...
În perioada 27 februarie - 15 aprilie, creştinii ortodocşi vor ţine Marele Post, în timpul căruia este exclus consumul de carne şi produse din carne. Carnea este principala sursă de proteine. Dar, în acelaşi timp, este important să includeţi şi alte surse de proteine în alimentaţie în timpul postului. Nutriţionistul Daria Rusakova subliniază că proteinele sunt obligatorii pentru dieta zilnică, în special pentru oamenii în activitate, studenţi şi sportivi.
"Întreaga noastră masă musculară - pielea, părul, unghiile, sistemul imunitar - funcţionează cu ajutorul aminoacizilor care construiesc proteinele. Dacă proteina nu este furnizată, atunci organismul va fi pur şi simplu lipsit de materialul necesar", notează medicul.
"Puteţi înlocui carnea cu leguminoase, cereale, nuci", ne sfătuieşte nutriţionistul. Specialistul adaugă că alimentele bogate în proteine vegetale nu duc la creşterea nivelului de colesterol în sânge - acesta este plusul lor neîndoielnic, scrie Rador citând actualno.com. Cu toate acestea, nu sunt o alternativă absolut egală cu carnea - proteinele vegetale nu pot furniza organismului toţi aminoacizii esenţiali. De aceea, dacă le consumaţi doar pe acestea, fără a include carne în dietă, este posibil doar pentru o perioadă limitată de timp.
Un organism sănătos este perfect capabil să menţină un regim de post, dar dieta ar trebui să includă cât mai multe alimente diferite care conţin proteine. "Pe lângă proteinele vegetale, ar trebui să includeţi şi fibre alimentare în dieta dumneavoastră, astfel încât acestea să contribuie la buna funcţionare a intestinului", ne sfătuieşte expertul.
BONUS: Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Rețeta de post a lui Chef Bontea
Ingrediente:
1,5 kg cartofi
2 cepe mari
2 morcovi
2 roșii tocate
1 legătură mărar proaspăt tocat
1 l zeamă de varză
100 ml ulei
apă fierbinte
Cum se prepară
Începe prin a pune puțin ulei la încins într-o oală și adaugă două cepe tocate mărunt, pe care le călim. Adăugăm apoi morcovul și lăsăm la călit în continuare. Separat, punem puțină zeamă de varză la fiert, într-un ibric. Ulterior, peste ceapă și morcov trebuie să adăugăm puțină apă, pentru a înăbuși legumele. După ce apa aproape s-a evaporat, iar legumele sunt moi, adăugăm cartofii tăiați cuburi și îi călim, de asemenea, puțin.
Amestecând cu grijă ca legumele să nu le lipească de oală, lăsăm cartofii la înăbușit. Apoi, turnăm deasupra tuturor apă fierbinte, cât să îi acoperim. Punem capacul deasupra oalei și lăsăm totul la foc mic, până când cartofii au fiert. Adăugăm în ciorbă și cele două roșii tocate sau roșiile la conservă. De asemenea, turnăm deasupra o parte din zeama de varză fierbinte. Aceasta se lasă la fiert timp de aproape 5 minute și stingem focul.
Image by timolina on Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News