1 mai, ziua filmului românesc - VIDEO

aurora
aurora

Duminică, 1 mai 2011, HBO România vă propune sărbătorirea zilei muncii urmărind cele mai bune filme românești. De la prânz şi până după miezul nopţii veţi putea urmări o selecţie din cele mai recente şi premiate filme din diverse categorii: lung-metraje, scurt-metraje şi documentare: Medalia de onoare, Marţi, după Crăciun, Colivia, The Shukar Collective Project şi multe altele.

Titlurile prezentate în premieră la televiziune sunt Căutare – regia Ionuţ Piturescu, Căpşuni în aprilie – regizat de Cornel Mihalache, Oxigen – semnat Adina Pintilie, 10 – în regia lui Dorian Boguţă, Apele tac – semnat de Anca Miruna Lăzărescu şi Aurora – noul film al lui Cristi Puiu.

Programul complet al zileii:

12:45 - Circul Vesel, Regia: Claudiu Mitcu

13:40 - Caviar (Icre negre), Regia: Răzvan Săvescu

14:00 - Trenul foamei, Regia: Viorel Timaru

14:30 - Căutare, Regia: Ionuţ Piturescu

15:05 - Derby, Regia: Paul Negoescu

15:25 - Căpşuni în aprilie, Regia: Cornel Mihalache

15:50 - Medalia de onoare, Regia: Călin Peter Netzer

17:35 - Oxigen, Regia: Adina Pintilie

18:20 - Colivia, Regia: Adrian Sitaru

18:40 - Lord, Regia: Adrian Sitaru

19:05 - 10, Regia: Dorian Boguţă

19:25 - Apele tac, Regia: Anca Miruna Lăzărescu

20:00 - Aurora, Regia: Cristi Puiu

01:15 - The Shukar Collective Project, Regia: Matei-Alexandru Mocanu

02:35 - Marţi, după Crăciun, Regia: Radu Muntean.

“Căutare este un film despre doi prieteni care au o căruţă drept casă şi un cal drept tovarăş. Trăiesc simplu, fără lucruri împovărătoare, nu duc cu ei nici măcar un ceas. Dar încă mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic.” Filmul a fost premiat în cadrul secţiunii “Quinzaine des Réalisateurs”, Cannes, 2010.

În Căpşuni în aprilie un tată (Mircea Albulescu) şi fiul său (Dan Aştilean) se reîntâlnesc după 3 ani în care nu şi-au mai vorbit. Tatăl este pe moarte, aşa că este timpul pentru o ultimă discuţie serioasă. Scurt-metrajul a fost prezentat la TIFF în 2009.

Stilizatul Oxigen este inspirat din poveştile reale despre cei care, în timpul regimului comunist din România, au riscat totul încercând să părăsească ţara. Câţiva au reuşit să scape, dar cei mai mulţi şi-au pierdut viaţa. Filmul a obţinut o nominalizare la Premiile GOPO 2011 pentru cel mai bun scurt-metraj.

Pe vremea când era doar un scenariu, 10 a participat la concursul HBO/TIFF. Irina (Irina Teodorescu) hotărăşte să se despartă de Vlad (Andrei Aradits). Ei se înţeleg să se întâlnească într-un băruleţ ca să poată avea o ultimă discuţie – dar Vlad are un plan numai de el ştiut. Scurt-metrajul a fost prezentat la TIFF, în 2010.

Apele tac se întâmplă în România anului 1986. Gregor (Toma Cuzin) şi Vali (Andi Vasluianu) vor să fugă din ţară, trecând Dunărea înot. Amândoi au nevoie unul de altul, dar niciunul nu are încredere în celălalt. Filmul a avut premiera în cadrul Festivalului de la Berlin, în 2011.

“Nu există ucigaşi, ci doar oameni care ucid”. Cu aceste cuvinte îşi descrie Cristi Puiu Aurora, poate cel mai ambiţios film românesc din istoria recentă, în care, pe lângă regizorul devenit actor, mai joacă Luminiţa Gheorghiu, Valeria Seciu, Clara Vodă, Catrinel Dumitrescu, Valentin Popescu, Gheorghe Ifrim şi Gelu Colceag. Această ”lecţie de regie cu sânge rece” a avut premiera în cadrul secţiunii ”Un Certain Regard”, la Cannes, în 2010.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel