Gogoșile pot fi delicioase și în varianta de post.
Gogoșile sunt preferatele tuturor și ne putem bucura de ele chiar și în post, pentru că un ingredient simplu înlocuiește cu succes oul. Este vorba despre banane.
Ingrediente
500-550 g făină albă
7 g drojdie instant
1 banană mare, bine coaptă
250 ml apă călduță (sau lapte de soia)
coaja rasă de la o lămâie
1 linguriță extract de vanilie
1 lingură zahăr tos
zahăr pudră, pentru decor
gem (opțional)
½ linguriță sare
Mod de preparare
Pui apa călduță (sau laptele de soia) într-un bol, adaugi zahărul tos, sarea, drojdia instant și amesteci. Pasezi banana cu o furculiță până obții un piure și îl pui în bol. Omogenizezi compoziția, adaugi extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie, făina și începi să frămânți aluatul.
Când e omogen, îi dai forma unei bile, îl transferi în alt castron, uns cu puțin ulei, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit aproximativ o oră și jumătate, până ce își dublează volumul.
Frămânți din nou aluatul, apoi formezi cu mâinile bile din aluat, de dimensiuni potrivite. Le ții din nou la dospit 20 de minute. Le prăjești în baie de ulei încins, la foc mediu, având grijă să nu aglomerezi vasul. Le scoți pe șervete de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei, apoi le decorezi cu zahăr pudră, notează adevarul.ro. Le poți servi și cu gem.
Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, începe pe 14 noiembrie și se termină pe 24 decembrie.
În Postul Crăciunului sunt multe zile cu dezlegare la pește, vin și untdelemn. Din cele 40 de zile de post, 14 sunt cu dezlegare.
Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2022 sunt:
sâmbătă, 26 noiembrie
duminică, 27 noiembrie
miercuri, 30 noiembrie
sâmbătă, 3 decembrie
duminică, 4 decembrie
luni, 5 decembrie
marți, 6 decembrie
sâmbătă, 10 decembrie
duminică, 11 decembrie
luni, 12 decembrie
marți, 13 decembrie
sâmbătă, 17 decembrie
duminică, 18 decembrie.
Celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre greșelile care trebuie evitate în post.
„Prin eliminarea produselor de origine animală dăm posibilitatea organismului să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească. Iată câteva recomandări.
Greșeli care trebuie evitate în post:
Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale.
Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate.
Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sînge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat.
Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește.
Obiective care trebuie atinse în post:
Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate, cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.
Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă!”, a scris, luni, nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu