Cele mai bune soiuri de prun pentru țuică. Secrete pentru preparare

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pixabay

Dacă ai de gând să faci țuică, la un moment dat, în gospodăriata, trebuie să știi ce soiuri de prun să alegi și la ce să fii atent îm procesul de producție.

Prunul Centenar este un soi autohton şi este rezistent la ger şi secetă. Prunul Centenar înfloreşte devreme, este androsteril și va avea nevoie de polenizare, potrivit cumsa.ro. Cele mai bune soiuri sunt Rivers timpuriu, Diana, Stanley, Anna Spath sau Ialomiţa. Fructele pot atinge o greutate de 52 grame. Maturarea lor are loc vara, la începutul lunii august.

Prunul Carpatin intră pe rod în anul 3 sau 4 de la plantare. Fructele pot atinge o mărime de 45-50 grame. Fructele ajung la maturitate în prima decadă a lunii august.

Anna Spath este un soi german, autofertil şi înfloreşte târziu. Fructele au o greutate de 35-47 grame. Perioada de maturare este la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie.

Grase Româneşti este un soi de prun foarte apreciat la noi în ţară, datorită fructelor mari care au o pieliţă mai subţire. Este un pom sensibil la secetă, căldură excesivă. Are o rezistenţă mare la ger şi umiditate. Este autofertil şi are nevoie, pentru siguranţă, de polenizare cu soiurile Stanley, Anna Spath şi D’Agen. Prunul înfloreşte în luna aprilie. Din acest soi poţi face cea mai bună ţuică. Mai mult, poţi lua în considerare şi soiul Gras ameliorat.

Agent este un pom parțial autofertil. Acesta intră în rod în anul 3 de la plantare. Fructele ating o greutate de aproximativ 30 grame.

Vezi și: De ce să bați cuie ruginite în pomii fructiferi. Ajută mai mult decât ai fi crezut

De ce să uzi plantele la ghiveci cu apă îndulcită. Trucul util

Secrete pentru cea mai bună țuică

Fructul trebuie să fie foarte copt, astfel ca pulpa să se desprindă uşor de pe sâmbure. Atunci veţi şti sigur că pruna este suficient de dulce şi zemoasă pentru a obţine borhot cu calităţi superioare, scrie adevarul.ro.

Prunele culese nu se spală, iar sâmburele este păstrat. Eliminaţi codiţele şi frunzele înainte să depozitaţi fructele în recipient. În multe zone din ţară, în special în Ardeal, sâmburele este îndepărtat în momentul în care borhotul este dus la distilare. Prunele se depozitează în butoaie din lemn din brad şi se lasă la fermentat între două şi trei luni. 

Borhotul trebuie supravegheat. Măcar o dată pe săptămână trebuie văzut ce se întâmplă la suprafaţă. O ţuică de calitate nu se mai poate obţine dacă ”podul” cade. Este vorba despre o pojghiţă care se formează deaspura borhotului şi care trebui să rămână intactă până în ziua în care începe distilarea. Pentru a evita prăbuşirea ”podului”, unii producători aşază deasupra prunelor puse la fermentat crenguţe mici de prun.

Vezi și: Cum ții graurii departe de cireși. Metode banale și eficiente

De ce să pui bețe de chibrit în ghivecele cu flori. Trucul excelent care funcționează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel