Raportul Mondial al Fericirii a fost publicat, iar țările nordice domină încă o dată clasamentul. Finlanda, pe locul 1, își menține poziția de top pentru al șaptelea an consecutiv.
Publicitate
Raportul din acest an include pentru prima dată un clasament separat pe grupe de vârstă, aducând vești proaste în ceea ce privește satisfacția față de viață în rândul tinerilor din anumite părți ale lumii. Acest aspect este deosebit de îngrijorător în America de Nord, unde gradul de fericire s-a prăbușit dramatic, tinerii devenind mai nefericiți decât persoanele în vârstă. Aceste scoruri scăzute au determinat, în premieră, excluderea Statelor Unite din top 20 al clasamentului general, de când raportul a apărut pentru întâia dată în 2012, relatează CNN.
Dar SUA și alte țări care au coborât în clasament au pierdut poziții și din cauza creșterilor semnificative ale nivelului fericirii înregistrate în alte națiuni – ascensiunea unor țări din Europa de Est reprezintă un punct de interes.
România se află pe locul 32 peste țări precum Italia, Spania, Polonia sau Ungaria care se află pe 56. România este pe locul 5 din punct de vedere al evoluției fericirii și pe locul 8 pentru tinerii sub 30 de ani.
Finlanda este, din nou, cea mai fericită țară din lume, conform raportului anual care marchează Ziua Internațională a Fericirii a Organizației Națiunilor Unite, pe 20 martie. Raportul se bazează pe date din sondaje globale efectuate în rândul populației din peste 140 de țări. Țările sunt clasificate pe baza nivelului de fericire resimțit, exprimat prin evaluarea medie a vieții în ultimii trei ani (2021-2023). Raportul este un parteneriat între Gallup, Oxford Wellbeing Research Center, Rețeaua de Soluții pentru Dezvoltare Durabilă a ONU și un consiliu editorial.
Țara nordică Finlanda are multe elemente-cheie pentru condițiile sociale care susțin fericirea. John Helliwell, unul dintre fondatorii raportului, evidențiază factorii care contribuie la succesul Finlandei: un nivel înalt al încrederii în instituții, portofele returnate dacă sunt pierdute, o comunitate activă care promovează ajutorul reciproc, și acces universal la servicii sociale de calitate. În Finlanda fericirea nu depinde doar de venituri, ci de calitatea vieții în ansamblu.
Vecinele nordice ale Finlandei au obținut, de asemenea, scoruri ridicate, confirmând tendința: Danemarca (nr. 2), Islanda (nr. 3) și Suedia (nr. 4) aflându-se în primele cinci, iar Norvegia (nr. 7) clasându-se confortabil în top 10.
1. Finlanda
2. Danemarca
3. Islanda
4. Suedia
5. Israel
6. Olanda
7. Norvegia
8. Luxemburg
9. Elveția
10. Australia
11. Noua Zeelandă
12. Costa Rica
13. Kuweit
14. Austria
15. Canada
16. Belgia
17. Irlanda
18. Cehia
19. Lituania
20. Regatul Unit
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu