Cele mai fierbinți locuri de pe Terra. Noile măsurători arată peste 80°C

Cele mai fierbinți locuri de pe Terra. Noile măsurători arată peste 80°C / Sursă foto: Pixbay
Cele mai fierbinți locuri de pe Terra. Noile măsurători arată peste 80°C / Sursă foto: Pixbay

Deși se spune că Valea Morții din California este cel mai fierbinte loc de pe Pământ, noile măsurători satelitare infirmă acest lucru.

Se spune că Valea Morții din California este cel mai fierbinte loc de pe Pământ, deținând un record de 56,7 grade Celsius (sau 134,1 grade Fahrenheit) - dar aceasta este doar căldura aerului. Noile cercetări privind cele mai extreme temperaturi de suprafață ale Pământului au descoperit că este mult mai rău să te afli în deșertul iranian Lut (Dasht-e Lut) și în deșertul Sonora din America de Nord.

Potrivit datelor unui satelit de înaltă rezoluție, în ultimele două decenii, terenul din aceste două regiuni se poate încălzi uneori până la o uimitoare temperatură de 80,8°C (177,4°F).

Deșertul Lut, un adevărat infern

Deșertul Lut ocupă primul loc pentru cea mai înaltă temperatură a suprafeței terestre din lume. Între 2002 și 2019, această regiune a ajuns în mod regulat la temperaturi extreme - probabil pentru că este amplasat între munți, care captează aerul cald, în special în părțile acoperite de rocă vulcanică neagră. Descoperirile susțin un studiu anterior, publicat în 2011, care a descoperit că deșertul Lut era unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ.

În 2004-2007 și 2009, această zonă deșertică a cunoscut cele mai ridicate temperaturi de suprafață de pe Pământ. În 2005, datele inițiale au constatat că regiunea a atins 70,7°C (159,3 ° F), deși autorii acestei noi lucrări spun că este probabil o subestimare.

De la prima analiză, NASA a lansat o nouă versiune a software-ului său prin satelit, permițând o mai bună detectare a temperaturilor suprafeței terestre pe Pământ. Folosind această nouă actualizare, cercetătorii spun că temperaturile din deșertul Lut sunt de fapt cu 10 grade mai mari decât se credea inițial.

Deșertul Sonora, temperaturi impresionante

Deșertul Sonora, care se află la granița Statelor Unite cu Mexicul, poate ajunge, de asemenea, la temperaturi foarte ridicate, deși nu la fel de frecvente ca în deșertul Lut. Este situat în principal într-o zonă aridă, iar cota redusă determină ca aerul să nu se răcească. Totodată, Sonoran este înconjurat de munți, căldura este captată în bazinul arid, crescând mai întâi temperatura atmosferică și apoi temperatura terenului.

Nu este clar cât de mult au contribuit schimbările climatice la aceste temperaturi extreme, dar cele mai fierbinți zile înregistrate de sateliți au avut loc în ultimii ani, în special în timpul perioadei La Niña, o oscilație climatică care poate fluctua odată cu încălzirea globală.

Sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la teritoriile terestre care nu se află pe măsurătorile stațiilor meteo, pentru a determina modul în care temperatura solului se schimbă odată cu noile provocări climatice, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel