Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cancerul de piele reprezintă o creștere anormală a celulelor pielii și este una dintre cele mai comune forme de cancer la nivel global. În funcție de tipul celulelor care se dezvoltă anormal, cancerul de piele poate fi clasificat în trei tipuri principale: carcinomul bazocelular, melanomul și carcinomul cu celule scuamoase.[3] Continuă să citești pentru a afla mai multe despre aceste trei tipuri de cancer de piele.

Carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Deși poate avea multiple cauze, este asociat, în principal, cu expunerea prelungită și repetată la soare sau la razele ultraviolete. De altfel, tinde să apară pe acele zone ale corpului ce sunt constant expuse la soare, cum ar fi fața și gâtul, fără ca asta să însemne că nu poate apărea și pe alte zone ale corpului.

Pe lângă expunerea excesivă la soare, lista posibilelor cauze și factori de risc pentru carcinomul bazocelular mai include istoricul familial de cancer de piele, istoricul personal de arsuri solare, pielea deschisă la culoare, vârsta înaintată, sistemul imunitar slăbit sau expunerea la substanțe chimice periculoase.

Simptomele carcinomului bazocelular pot varia, dar printre cele mai comune semne se numără apariția unui nodul mic, care poate fi roz, roșu sau de culoarea pielii. Acesta poate fi confundat cu o aluniță sau un coș. Alte simptome pot include o ulcerație care sângerează ușor, care se vindecă și apoi revine, sau o zonă de piele iritată sau roșie care nu se vindecă.[1][3]

Melanomul

Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele, datorită capacității sale de a metastaza rapid în alte părți ale corpului dacă nu este detectat și tratat în timp util. Se dezvoltă în celulele pielii numite melanocite, responsabile de producerea melaninei, pigmentul care dă culoare pielii. Acest tip de cancer poate apărea oriunde pe corp, dar este mai frecvent în zonele expuse la soare.

Unul dintre semnele distinctive ale melanomului este modificarea în aspectul unei alunițe existente sau dezvoltarea unei alunițe noi. Unele caracteristici ale alunițelor suspecte de melanom pot fi ușor reținute prin acronimul ABCDE:

„A” de la asimetrie (o parte a aluniței nu se potrivește cu cealaltă parte);„B” de la „borders” sau margini neregulate (marginile sunt neregulate, zimțate sau vag conturate);„C” de la culoare variabilă (diferite culori în aceeași aluniță);„D” de la diametru mare (alunița are un diametru mai mare decât un bob de mazăre);„E” de la evoluție sau modificare (orice schimbare în dimensiune, formă, culoare, înălțime sau simptome noi, cum ar fi sângerare, mâncărime sau durere).[3][4]

Carcinomul cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase este al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele, depășit doar de carcinomul bazocelular. Acesta se dezvoltă în celulele scuamoase, care sunt celulele din stratul superior al pielii.

Carcinomul cu celule scuamoase se poate prezenta ca zone cu piele aspră, îngroșată, solzoasă, roșie, ca ulcerații care nu se vindecă, ca excrescențe cu centru deprimat ori ca excrescențe cu aspect de neg. Aceste leziuni tind să apară în zonele cel mai frecvent expuse soarelui și uneori pot forma cruste, pot sângera sau pot provoca mâncărimi. 

Acest tip de cancer este mai puțin agresiv decât melanomul, dar poate fi periculos dacă nu este tratat în stadii incipiente.[2]

Există mai multe tipuri de cancer de piele, dar carcinomul bazocelular, melanomul și carcinomul cu celule scuamoase sunt cele mai comune dintre acestea. Fiecare dintre ele se poate manifesta prin semne și simptome diferite, care nu sunt neapărat ușor de recunoscut. Mergi periodic la un consult de specialitate, în special dacă prezinți factori de risc pentru cancerul de piele, verifică-ți regulat pielea pentru a detecta eventualele leziuni suspectate și cere sfatul unui medic imediat ce observi modificări la nivelul acesteia. Cu cât mai repede este depistat cancerul de piele, cu atât mai repede se poate interveni pentru tratarea sa.  

Bibliografie: 

„Skin Cancer”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/symptoms-causes/syc-20377605. Accessed 15 Nov. 2023.„Squamous Cell Carcinoma”, The Skin Cancer Foundation, 12 July 2023, www.skincancer.org/skin-cancer-information/squamous-cell-carcinoma/. Accessed 15 Nov. 2023.„Types of Skin Cancer” American Academy of Dermatology Association, 2023, www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common. Accessed 15 Nov. 2023.„What Are the Symptoms of Skin Cancer?”, Centers for Disease Control and Prevention, 2023, www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/symptoms.htm. Accessed 15 Nov. 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel