Cele mai importante beneficii ale cafelei consumate zilnic

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Cafeaua este o băutură îndrăgită, cunoscută pentru capacitatea de a-ți crește nivelul de energie. Pe lângă efectele sale energizante, cafeaua a fost legată de o listă lungă de potențiale beneficii pentru sănătate.

Cafeaua este o băutură îndrăgită, cunoscută pentru capacitatea de a-ți crește nivelul de energie. Pe lângă efectele sale energizante, cafeaua a fost legată de o listă lungă de potențiale beneficii pentru sănătate, conform healthline.com.


Poate fi asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2


Unele cercetări sugerează că consumul regulat de cafea ar putea fi asociat cu un risc scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 pe termen lung.

De fapt, o analiză a 30 de studii a constatat că fiecare ceașcă de cafea consumată pe zi de oameni este legată de un risc cu 6% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Se crede că acest lucru se datorează capacității cafelei de a păstra funcția celulelor beta din pancreas, care sunt responsabile pentru producerea de insulină pentru a regla nivelul zahărului din sânge.


Ar putea sprijini sănătatea creierului


Deși studiile au dat rezultate mixte, unele cercetări sugerează că cafeaua poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tulburări neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer și boala Parkinson.

Potrivit unei analize a 13 studii, persoanele care consumau în mod regulat cofeină aveau un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta boala Parkinson. 

O altă revizuire a 11 studii observaționale efectuate pe peste 29.000 de persoane a constatat, de asemenea, că, cu cât oamenii consumau mai multă cafea, cu atât riscul lor de a dezvolta boala Alzheimer este mai scăzut. 

În plus, mai multe studii au demonstrat că consumul moderat de cafea ar putea fi asociat cu un risc mai mic de demență și declin cognitiv.

Poate ajuta la slăbit


Potrivit unor cercetări, cafeaua ar putea modifica stocarea grăsimilor și ar putea sprijini sănătatea intestinală, ambele putând fi benefice pentru gestionarea greutății.

De exemplu, o revizuire a 12 studii a concluzionat că un consum mai mare de cafea ar putea fi asociat cu scăderea grăsimii corporale, în special la bărbați.

Într-un alt studiu, consumul crescut de cafea a fost legat de scăderea grăsimii corporale la femei.

Mai mult, un studiu a constatat că persoanele care beau una până la două căni de cafea pe zi aveau cu 17% mai multe șanse de a îndeplini nivelurile recomandate de activitate fizică, în comparație cu cei care beau mai puțin de o ceașcă pe zi .


Risc mai mic de depresie


Unele studii au descoperit că consumul de cafea ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de depresie.

Potrivit unei analize a șapte studii, fiecare ceașcă de cafea consumată pe zi de oameni a fost legată de un risc cu 8% mai mic de depresie.

Un alt studiu a constatat că consumul de cel puțin patru căni de cafea în fiecare zi a fost asociat cu un risc semnificativ mai scăzut de depresie, în comparație cu consumul de doar o ceașcă pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel