Anul 2021 a fost unul plin de descoperiri arheologice importante, aducând un suflu nou de activitate domeniului.
Anul 2021 a fost unul generos pentru iubitorii de istorie și arheologie, mai multe descoperiri aducând la suprafață dovezi ale vechilor civilizații și ale obiceiurilor lor. Dintre acestea trei ne-au atras atenția, întrucât le putem asocia cu obiceiurile cotidiene ale omului modern.
Omul modern nu este singurul care caută soluții să își domolească mahmureala după o seară de petrecere sau chiar să o prevină. De prevenție s-ar fi ocupat și un bizantin avut. Un inel de aur cu ametist violet care ar fi fost purtat pentru a preveni mahmureala a fost găsit pe un loc unde a fost odată una dintre cele mai mari crame antice cunoscute, a anunțat Autoritatea pentru Antichități din Israel în noiembrie.
Bijuteria antică a fost situată în orașul israelian Yavne, destul de aproape de rămășițele unui depozit care conținea vase de vin cunoscute sub numele de amfore. Cel căruia i-a aparținut inelul ar fi trăit între secolele al III-lea și al VII-lea și probabil ar fi uimit să afle că în ciuda atâtor progrese științifice, încă nu avem un remediu pentru mahmureală
Elie Haddad, un co-director al săpăturii, a declarat într-un comunicat că obiectul ar fi putut „aparține proprietarului magnificului depozit (de vinuri), unui maistru” sau unui „vizitator ghinionist, care a căzut și și-a pierdut prețiosul inel”.
Cu siguranță cea mai mare (fizic vorbind) descoperire a acestui an este un întreg oraș vechi de 3.000 de ani, cel mai mare descoperit în Egipt până acum. Arheologii au început săpăturile la „Ascensiunea lui Aton”, care a fost descoperită pe malul vestic al Luxorului, în toamna anului 2020. (Vezi articolul nostru pe această temă AICI)
„Descoperirea acestui oraș pierdut este a doua cea mai importantă descoperire arheologică de la mormântul lui Tutankhamon”, a declarat Betsy Bryan, profesor de egiptologie la Universitatea Johns Hopkins, într-un comunicat.
O mare parte a orașului, anume partea de sud, a fost scoasă de sub nisipuri în luna martie. Atunci, arheologii au putut observa gradul bun de conservare, la suprafață fiind aduse case intacte cu ziduri de până la 3 metri înălțime, o brutărie mare și un loc de înmormântare care conținea un schelet. Camerele din case erau pline cu vase de ceramică, unelte pentru tors, țesut și sticlă și bijuterii „lăsate de vechii locuitori ca și cum ar fi fost acolo ieri”, potrivit comunicatului.
Vezi și: Arheologii au descoperit un oraș antic, vechi de 3.000 de ani. Este păstrat în condiții excelente
Ne-a intrat în vocabular sintagma a posta (poate cuiva) pe wall (perete - trad.), iar acest lucru s-a întâmplat odată cu intrarea rețelelor sociale în viața noastră. Dar și oamenii din urmă cu mii de ani aveau același obicei. Nu credeți?
După o descoperire remarcabilă într-o peșteră indoneziană de pe insula Sulawesi, se crede că o reprezentare a unui porc cu țepi este cea mai veche imagine a unui animal. Veche de cel puțin 45.500 de ani, arheologii au identificat porcul cu neruși în opera de artă datorită proeminențelor sale asemănătoare cornului. Scena pictată în pigment de culoare ocru roșu prezintă în total trei porci, iar unul dintre ei este în toiul unei lupte între cei doi însoțitori ai săi.
Această descoperire, precum și alte descoperiri recente din peșteri din aceeași regiune, inclusiv o scenă de vânătoare de acum 43.900 de ani înfățișând hibrizi om-animal, au cimentat importanța Indoneziei în istoria umană timpurie. Multă vreme, simbolurile abstracte găsite în Europa au fost considerate a fi cele mai vechi lucrări de artă rupestră.
„Această descoperire subliniază vechimea remarcabilă a artei rupestre din Indonezia și marea ei semnificație pentru înțelegerea istoriei profunde a artei și a rolului său în istoria timpurie a umanității”, a declarat Adam Brumm, profesor la Centrul Australian de Cercetare pentru Evoluția Umană al Griffith, pentru CNN. anul acesta.
Vezi articolul nostru pe această temă AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu