Presa scrisă din România a fost marcată, în 2010, de concedieri şi scăderi salariale, dar şi de două mişcări de piaţă majore, consideră analiștii Mediafax. Acestea au fost preluarea cotidianului Evenimentul zilei şi a săptămânalului Capital de către Bobby Păunescu şi demisia lui Răzvan Corneţeanu de la conducerea trustului Adevărul Holding.
La început de an, ziarele Gardianul şi Ziua au anunţat că îşi suspendă apariţia în print începând cu 6 ianuarie, respectiv 7 ianuarie. Ulterior, după ce anunţaseră că ziarele rămân exclusiv online, reprezentanţii publicaţiilor au anunţat că renunţă şi la ediţiile online ale ziarelor Gardianul şi Ziua.
Tot în ianuarie, Jurnalul Naţional a concediat circa 50 de angajaţi din toate departamentele ziarului, inclusiv colaboratori, în încercarea de a eficientiza costurile. Ion Cristoiu a încetat şi el la acea dată colaborarea cu cotidianul, unde publica zilnic un editorial. Ulterior, reprezentanţii cotidianului au anunţat că ediţia de sâmbăta a Jurnalului Naţional şi suplimentul Jurnalul casei nu vor mai apărea pe piaţă din 16 ianuarie.
Burda România a lansat, în februarie, revista Practic Superintegrame, cu o apariţie din două în două luni şi un tiraj de 20.000 de exemplare. De asemenea, revista Cariere a trecut la apariţie lunară şi şi-a mărit numărul de pagini.
Începând cu 3 februarie, ziarele româneşti Libertatea, Jurnalul Naţional, Adevărul, Academia Caţavencu, Gazeta Sporturilor şi Pro Sport au început să fie distribuite în Republica Moldova, cu o apariţie miercurea, în chioşcurile Moldpresa.
Revista Diva, editată de Ringier România, a trecut, începând din luna februarie, la apariţie lunară, după ce în martie 2009 s-a relansat şi a devenit publicaţie bilunară, fiind lansată în octombrie 2008 ca săptămânal, informează Ringier. Ulterior, Ringier a anunţat că închide publicaţia.
Revistele Tabu, Bucătăria pentru toţi şi Superbebe şi reţeaua 24 FUN, care aparţineau diviziei Lifestyle a Grupului Realitatea-Caţavencu, au fost vândute de grup şi au fost preluate de noii administratori începând cu luna februarie. Decizia de scoatere la vânzare a revistelor a fost luată la începutul lunii noiembrie 2009, în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor. Astfel, revistele Bucătăria pentru toţi şi Superbebe şi reţeaua de ghiduri de divertisment 24 FUN au fost preluate de foştii administratori ai companiilor editoare. Revista 24 FUN este editată de Alexandru Săndulescu, în timp ce Bucătăria pentru toţi este editată de Răzvan Cucui. Revista Superbebe a trecut la Tana Pazara. Pe de altă parte, revista glossy Tabu a fost achiziţionată de regia de vânzări de publicitate DBV Media House.
Tot în februarie, revista Auto Motor şi Sport a intrat în portofoliul Sanoma Hearst România, titlul fiind publicat de companie începând cu ediţia din aprilie.
Tranzacţia anului pe piaţa de presă scrisă a avut loc în februarie. Astfel, Evenimentul zilei şi Capital, titluri editate de grupul Ringier, au fost vândute către compania care controlează postul de televiziune B1 TV, cele două titluri fiind editate de nou înfiinţata companie "Editura Evenimentul şi Capital", al cărei acţionar majoritar este Bobby Păunescu. Părţile au convenit să păstreze confidenţialitatea în ceea ce priveşte preţul tranzacţiei, aceasta urmând să intre în vigoare după aprobarea Consiliului Concurenţei. Potrivit unor informaţii publicate în presă, valoarea tranzacţiei ar fi fost de peste 8 milioane de euro.
Primul număr al revistei Men's Health lansat sub licenţă Attica Media, care a achiziţionat titlul de la Burda România, a fost cel din martie, într-un tiraj de 20.000 de exemplare, la preţul de 7,9 lei.
Pe 1 aprilie, s-a declanşat ceea ce se poate numi "demisia anului" în domeniu. Astfel, directorul general Răzvan Corneţeanu, directorul executiv Hadrian Mateescu şi redactorii-şefi Grigore Cartianu şi Laurenţiu Ciocăzanu, alături de alte zece persoane din Adevărul Holding, au demisionat din trust. La scurt timp, omul de afaceri Peter Imre a fost numit director general al Adevărul Holding, iar Andrei Ştefan - director general adjunct, în timp ce Dinu Patriciu a ocupat funcţia de preşedinte al trustului. După câteva zile, Grigore Cartianu a declarat că va rămâne în funcţia de redactor-şef al ziarului Adevărul.
Începutul de an a adus şi ceea ce se poate numi "scindarea anului". Astfel, Mircea Toma, unul dintre fondatorii Academiei Caţavencu, a declarat, în martie, că 20-25 dintre persoanele care lucrau la publicaţie au decis să părăsească ziarul şi, împreună, vor realiza "un Caţavencu alternativ", un săptămânal de satiră politică, care va apărea print şi online. El a acuzat atunci "cenzura" din cadrul redacţiei săptămânalului. Tot la acea dată, fondatori ai Academiei Caţavencu, printre care Ioan T. Morar, Eugen Istodor, Octav Mardale şi Viorel Moţoc, au declarat că nu au motive să plece de la publicaţia pe care au creat-o, precizând că spiritul Caţavencu nu se va stinge şi că acuzaţiile de cenzură sunt "o prostie". La scurt timp, pe 17 martie, pe piaţă apărea revista Kamikaze, lansată de foşti jurnalişti de la Academia Caţavencu.Tot în martie, gigantul Google, deţinătorul motorului de căutare cu acelaşi nume, a anunţat că va deschide în 2010 un birou în România. Google a deschis acest birou în noiembrie. Pe 14 aprilie, pe piaţa media românească, "măcinată" de concedieri, închideri de publicaţii, reduceri salariale, se lansează ziarul Puterea, într-un eveniment care l-a avut ca invitat special pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. Colegiul editorial al ziarului este format din jurnaliştii Alecu Racoviceanu, Val Vâlcu şi Lidia Popeangă-Mitchevici. În iunie a apărut ziarul online De Ce News.ro.
Pe 29 iunie, Sanoma Hearst România a lansat revista Sensa, cu apariţie trimestrială, într-un tiraj de 20.000 de exemplare, la preţul de 9,9 lei.
Luna octombrie a mai adus o schimbare spectaculoasă pe piaţa media. Astfel, Mihnea Vasiliu a fost numit General Manager al Ringier România, urmând să asigure "conducerea strategică şi operaţională, precum şi dezvoltarea tuturor activităţilor companiei". Mihnea Vasiliu şi-a preluat noul rol la mijlocul lunii noiembrie, el raportând direct lui Florian Fels, CEO Ringier Central Europe. În noiembrie, o nouă mişcare importantă pe piaţa media s-a petrecut la Adevărul. Astfel, Adrian Halpert, director editorial Adevărul Holding, şi Adriana Halpert, redactor-şef Forbes România şi şefa Diviziei business a grupului, au demisionat din funcţiile pe care le deţineau în cadrul trustului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News