Cele mai MARI mituri despre COVID - 19. Sfaturi relativ inofensive care pot deveni PERICULOASE

Apar tot mai multe cazuri de COVID - 19 și nimeni nu știe cum să le combată. În mediile academice, se caută un remediu eficient pentru stoparea noului coronavirus.

Între timp, pe rețelele de socializare apar o serie de sfaturi de sănătate, de la lucruri total inutile, dar relativ inofensive, la unele foarte periculoase. BBC MUNDO a analizat unele dintre cele mai răspândite pentru a vedea ce spune știința.

1. Usturoi

Multe postări care recomandă consumul de usturoi pentru a preveni infecțiile sunt distribuite pe Facebook. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că, deși este „un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene", nu există dovezi că usturoiul poate proteja oamenii de noul coronavirus. În multe cazuri, aceste tipuri de remedii nu sunt dăunătoare în sine, dar abuzurile pot avea consecințe complexe.


The South China Morning Post a publicat povestea unei femei care a trebuit să primească tratament la spital deoarece gâtul ei s-a inflamat după ce a consumat 1,5 kg de usturoi.


Se știe că, în general, consumul de fructe și legume și apa ne mențin sănătoși. Cu toate acestea, nu există dovezi că alimentele specifice ajută la combaterea acestui virus.

2. „Minerale miraculoase"


YouTuber Jordan Sather, care are mii de fani pe diferite platforme, a declarat că un „supliment mineral miraculos", numit MMS, poate „elimina" coronavirusul. Acest supliment conține dioxid de clor, care este un agent de înălbire. Sather și alții promovau substanța dinainte de izbucnirea coronavirusului, iar în ianuarie, vloggerul a susținut că „dioxidul de clor nu numai că ucide celulele canceroase, dar poate distruge și coronavirusul". Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA, FDA, a avertizat cu privire la pericolele pentru sănătate legate de MMS.  Consumul acestui „supliment-minune" poate provoca greață, vărsături, diaree și simptome de dehidratare severă.

3. Dezinfectanți făcuți în casă


Mass-media din întreaga lume a vorbit despre lipsa gelului de dezinfectare a mâinilor. Spălarea mâinilor este o modalitate cheie de a preveni răspândirea virusului. Pe Internet au început să circule fel de fel de rețete de gel pentru mâini produse în casă.

Dar aceste rețete sunt destinate creării unui dezinfectant pentru curățarea suprafețelor și, după cum au subliniat oamenii de știință, nu sunt potrivite pentru utilizarea pe piele. Gelul antibacterian servește împotriva noului coronavirus?


Gelurile de mâini pe bază de alcool conțin, de regulă, emolienți, care le fac mai moi pe piele, pe lângă un conținut de alcool de 60-70%. Iar vodca, prezentată drept ingredient în aceste rețete, are doar 40% alcool. Așa că mai mulți medici au fost nevoiți să lanseze apeluri la oameni, să nu se mai dezinfecteze pe mâni cu vodcă.

4. Argint potabil


Utilizarea argintului potabil pentru combaterea coronavirusului a apărut în programul evanghelistului american Jim Bakker. Argintul potabil este compus din particule mici de metal suspendate în lichid.


Un invitat al programului a spus că lichidul ucide câteva tulpini de coronavirus în 12 ore (deși a recunoscut că nu a fost încă testat în Covid-19).


Ideea că ar putea fi un tratament eficient pentru coronavirus a fost larg împărtășită pe Facebook, în special pe grupurile care au o mare încredere în sfaturile medicale mai puțin convenționale. Produsul ar putea provoca reacții adverse grave, cum ar fi leziuni la rinichi, convulsii și o afecțiune care face ca pielea să devină albastră.

5. Să bem apă la fiecare 15 minute

O publicație citează un „medic japonez" care recomandă consumul de apă la fiecare 15 minute pentru a elimina orice virus care ar fi intrat în gură. O versiune arabă a fost distribuită de mai mult de 250.000 de ori. Medicii susțin că nu există nicio dovadă științifică în sprijinul acestei teorii.

Virusurile aeriene intră în corp prin intermediul tractului respirator, atunci când inspirați. Unele dintre ele ar putea să intre în gură, dar apa potabilă nu vă ajută să scăpați de ele. 

6. Să stăm la căldură și să evităm înghețata

Unii spun că este bine să folosiți căldura pentru a ucide virusul, să beți apă caldă, să faceți băi fierbinți, să folosiți uscătorul de păr etc. Consumul de apă caldă și expunerea la soare va ucide virusul, se arată într-o postare distribuită pe Faceook și atribuită în mod fals Unicef. În postare se mai spune că trebuie evitate înghețata și alimentele reci. Specialiștii spun că aceste recomandări nu au niciun fundament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel