Profesorul Alexandru Andrășanu a comentat, la DCNewsTV, în cadrul unui interviu despre dinozaurii de pe teritoriul de astăzi al României, o teorie a conspirației.
Ai auzit vreodată de teoria conform căreia ar exista produse care provin din rămășițele dinozaurilor sau că, mai mult, petrolul provine din aceeași sursă? Există oameni care cred în ea. Sau cel puțin, care credeau.
Invitat la interviurile DC News, după o discuție de tip istoric și științific, profesorul Alexandru Andrășanu a fost întrebat ce părere are despre teoria cu hainele, produsele din dinozauri sau... petrolul.
El a arătat, cu argumente, că nu se pune problema de așa ceva.
'E anecdotă.', a subliniat, profesorul. 'Petrolul are origine organică. Există și o ipoteză a unei origini anorganice a petrolului, dar petrolul are o origine organică, dată de existența unei mase foarte mari de material biotic, care este în zonele marine. Acolo unde există plancton și fitoplancton, acolo unde masa de organism este enorm de mare, astfel încât să producă hidrocarburile. E mult mai plauzibilă (n.red. ipoteza cu originea organică.)', a mai spus el.
De asemenea, profesorul Alexandru Andrășanu a adus în discuție 'condițiile' de după moartea dinozaurilor, spunând că 'există foarte puțini dinozauri care au fost conservați, căzuți în gropi... accidental. În rest, materia organică se descompune și e reciclată.'
'Sigur nu vom găsi petrol în Țara Hațegului.', a remarcat jurnalistul Val Vâlcu.
Profesorul Alexandru Andrășanu a spus apoi că găsim însă 'alte lucruri interesante, care pot fi valorificate.'
'Mai ales acum, când tendința este să înlocuim combustibili fosili și să folosim pentru dezvoltarea inteligentă toate resursele, povestea dinozaurilor e o resursă inteligentă care poate fi folosită pentru turism, educație.', a conchis el.
Lect. univ. dr. Alexandru Andrășanu este directorul primului geoparc internațional UNESCO din România, Geoparcul Țara Hațegului și directorul Departamentului de Geologie de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București.
Potrivit Universității din București, Alexnadru Andrășanu este unul dintre inițiatorii implementării conceptelor de geoparc și geoconservare în România și a manageriat sau a fost implicat în peste 40 de proiecte naționale și internaționale de dezvoltare, educative sau culturale.
De asemenea, este coordonator al Forumului Național al Geoparcurilor, inițiator al Geoparcului aspirant UNESCO Ținutul Buzăului și consultant pentru Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de Sub Munte. În Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Alexandru Andrășanu este autor a numeroase studii și publicații, coordonator de echipe de elaborare studii multidisciplinare și autor al unor concepte de referință precum Casele Geoparcului, cel de Dinostop și programul Ambasadorii Geoparcului.
Din anul 2009 este coordonatorul celui mai important program de Master în domeniul geoparcurilor din România, intitulat „Geo – Biologie aplicată în conservarea patrimoniul natural și cultural”, premiat de Senatul Universității din București. De asemenea, este coordonator pentru România al cursului internațional „European Seminar on Sustainable Development”.
Tot la nivel internațional este inițiator și consultant pentru crearea de noi geoparcuri în România, Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord și Danemarca. Totodată, este membru al Comitetului de Coordonare al Reţelei Europene a Geoparcurilor, membru al Comitetului Consultativ al GGN și expert UNESCO pentru geoparcuri internaţionale, cu misiuni de evaluare și revalidare în China, Franţa, Grecia, Maroc, Belgia, Japonia, Indonezia, Italia, Nicaragua.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News