Institutul Național de Statistică (INS) a făcut o serie de precizări despre salarii.
Salariul mediu net din economie a crescut cu 161 de lei (5,1%) în luna decembrie la 3.340 de lei, a anunțat, marți, Institutul Național de Statistică (INS). Cele mai mari salarii au fost înregistrate în sectorul IT, unde câştigul mediu net a fost de 7.689 de lei.
În luna decembrie 2019, salariul mediu brut în economie a fost de 5.465 de lei, cu 269 de lei (5,2%) mai mare decât în luna noiembrie. Comparativ cu luna decembrie din anul 2018, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13%.
Unul din motivele creşterii salariale din decembrie este acordarea de premii ocazionale cum ar fi prime de sărbători sau al 13-lea salariu, mai punctează Institutul Naţional de Statistică. Totuşi au fost înregistrate şi creşteri ale producţiei şi încasări mai mari la companii care au dus la creşteri de salari.
Creşteri ale câştigului salarial mediu net de peste 22% s-au înregistrat în sectorul intermedierilor financiare, adică la bănci şi brokeri, în extracţia cărbunelui, industria de prelucrare a produselor din ţiţei, industria metalurgică şi în industria de producere şi furnizare a energiei electrice şi termice, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
Creşteri între 12,0% şi 19,0% au fost înregistrate în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, colectarea şi epurarea apelor uzate, tranzacţii imobiliare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.
Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost în sectorul activităţilor de editare. Salariile aici au scăzut cu 6,5%, în timp ce în industria de fabricare a produselor din tutun, salariile s-au micşorat cu 3,2%.
Cele mai mici salarii le-au primit angajaţii ce se ocupă cu fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, respectiv 1.853 de lei net.
În sectorul bugetar salariile au crescut cu 1,1% în sănătate şi asistenţă socială şi au scăzut cu 2,6% în educaţie din cauza vacanţei şcolare şi cu 0,1% în administraţia publică, notează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News