Consecințele sfârșitului acordului de transport al cerealelor prin Marea Neagră - nevoiașii din Africa, victime sigure

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Anunțul Rusiei că se retrage dintr-un pact care permitea cerealelor ucrainene să părăsească porturile de la Marea Neagră a transmis un fior în țările mai sărace, multe dintre ele trecând deja prin inflație, șocuri climatice și conflicte.

 

Acordul, intermediat de Națiunile Unite și Turcia în iulie 2022, a contribuit la scăderea prețurilor la alimente la nivel mondial și a permis agențiilor de ajutor să acceseze sute de mii de tone de alimente într-un moment al nevoilor în creștere și al finanțării limitate.

În capitala Somaliei, Mogadiscio, prețurile grâului, care s-au dublat când Rusia a invadat Ucraina, au scăzut cu un sfert după semnarea acordului. În urma anunțului Moscovei, toată lumea, de la comercianți la brutari și până la victimele conflictelor armate și secetei din țară, a simțit un sentiment de groază.

„Nu știu cum vom supraviețui”, a spus Halima Hussein, o mamă a cinci copii, care locuiește alături de ei într-o tabără aglomerată din Mogadiscio, pentru persoane strămutate din cauza secetei și violenței militanților islamiști.

"Agențiile de ajutor, care fac tot posibilul pentru a ne ține în viață, au foarte puțin de oferit", a spus ea.

Unii comercianți din Mogadiscio au estimat că prețul unui sac de 50 kg de cereale de grâu ar putea crește de la 20 de dolari, la aproape 30 de dolari.

Korir Sing'Oei, secretarul permanent la Ministerul Afacerilor Externe din Kenya, care s-a confruntat, de asemenea, cu cea mai gravă secetă din Cornul Africii din ultimele decenii, a declarat că prețurile alimentelor care sunt deja la maxime istorice vor crește și mai mult.

„Marfurile care înainte costau, să zicem, o liră sau două vor costa acum patru. Prețurile se vor dubla”, a spus el pentru Reuters.

Somalia a primit 84.000 de tone de grâu din Ucraina în 2022, în creștere față de 31.000 de tone în 2021, potrivit datelor comerciale ale ONU, pe măsură ce donatorii și-au mărit asistența pentru a combate foametea care era de așteptat în anumite zone.

Țările mai înstărite ar putea simți și ele un șoc. Acordul a adus beneficii Egiptului, de obicei cel mai mare importator de grâu din lume, deoarece creșterea prețurilor globale la grâu după război a generat o presiune financiară asupra guvernului, care oferă pâine subvenționată pentru milioane de oameni.

De asemenea, a provocat o creștere a prețurilor la pâinea nesubvenționată, întinzând buzunarele familiilor care înduraseră deja ani de austeritate.

Ministerul aprovizionării a declarat luna trecută pentru Reuters că speră ca acordul să fie prelungit „din cauza importanței sale în calmarea piețelor globale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel