Fabius Antal, specialist în Wellbeing, a explicat care sunt produsele nocive din comerț de care ar trebui să ne ferim.
"În primul rând, începem cu produsele care au un termen de valabilitate foarte lung. Cu cât este termenul de valabilitate mai lung, cu atât produsului i-au fost scoase ingredientele care ar fi mai naturale. Acele ingrediente mai naturale se degradează mult mai repede. Automat, nu vor rezista la raft. Atunci, în principal, orice produs care este procesat şi este într-un ambalaj care are o listă de ingrediente pentru care dai drumul la timmer (n.r. cronometru) şi îţi ia 10 minute să o citeşti este nociv. Dar eu cred că toată lumea ştie...
Totuşi, cred că mai important este ambalajul. Oamenii trebuie să înţeleagă că fața ambalajului este marketing şi acolo companiile se pot juca aşa cum doresc. Eticheta aia mică de pe ambalaj este făcută în așa fel încât să nu te atragă să o citeşti şi mai e şi complicat să o citeşti. Dacă mai ai şi o mică problemă de vedere, s-a încheiat", a explicat Fabius Antal, în emisiunea iThink, cu Iusti Fudulu, de la Antena 3.
"În Anglia, sunt obligaţi ca prima limbă să fie engleza pe orice ambalaj. În România şi în multe alte ţări, nu e aşa. Ei pun încă şase-opt limbi - țări în care comercializează produsul - şi introduc limba noastră undeva amestecată sau chiar pe al doilea, al treilea rând. Este o strategie să nu mai citești, să te plictiseşti, pentru că, dacă ar fi să citeşti ceea ce cumpără un român şi pune în coş, ai mai avea nevoie de o jumătate de ora de stat în magazin". a mai explicat Fabius Antal.
Există unele alimente care nu expiră niciodată şi îşi păstrează calităţile, dacă sunt depozitate corespunzător.
Zahărul - Nu contează dacă este alb, brun, vrac sau cuburi, nu se va strica niciodată, pentru că bacteriile nu pot supravieţui în acest produs. Zahărul trebuie depozitat într-un loc uscat şi într-un recipient închis.
Extractul de vanilie - Vanilia poate fi folosită oricând, deoarece nu are termen de valabilitate.
Orezul - Doar orezul brun are termen de expirare, întrucât conţine o cantitate mai mare de ulei. Orezul alb nu se alterează.
Mierea nu se strică. După un anumit timp, se poate cristaliza sau îşi poate schimba culoarea, dar chiar şi după câţiva ani, încă este comestibilă. Trebuie doar să fie depozitată într-un loc răcoros.
Băuturile spirtoase - Chiar dacă deschidem o sticlă de whisky şi o lăsăm astfel, nu se va altera, scrie Rador, citând novinite.bg . Culoarea, gustul şi aroma se pot diminua, dar, chiar şi atunci, se poate bea fără probleme. Lista completă>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci