Cele mai puternice câmpuri magnetice nu sunt în spațiu, ci chiar aici, pe Pământ

foto: Freepik
foto: Freepik

Ai fi crezut că cele mai puternice câmpuri magnetice sunt în cosmos, nu? Ei bine, nu! Sunt chiar pe Terra, spun experții.

O descoperire uimitoare în lumea științei! Cercetătorii au identificat câmpuri magnetice incredibil de puternice în unele dintre cele mai misterioase colțuri ale Universului, denumite magnetari. Acestea sunt resturile dense ale unor stele neutronice extrem de active. Magnetarii sunt înzestrați cu câmpuri magnetice de aproximativ 100 de trilioane de ori mai intense decât cel al Pământului.

Cu toate acestea, surpriza vine dintr-o altă parte. Se pare că pe Terra există zone în care bule magnetice aparent mici pot deține câmpuri magnetice chiar și mai puternice decât acești titani cosmici. Este un paradox fascinant care deschide noi perspective în înțelegerea fenomenelor magnetice atât la scară cosmică, cât și la nivelul planetei noastre, spun cei de la Science Alert.

Ce s-a aflat despre quarci și gluoni

În Laboratorul Național Brookhaven din cadrul Departamentului de Energie al SUA, cercetătorii de la Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) au efectuat mai multe teste. Astfel, în timpul coliziunilor dintre ioni grei, s-au detectat câmpuri magnetice de intensitate record. Prin explorarea rămășițelor de pe urma coliziunilor atomice cum ar fi quarcii și gluonii, fizicienii au aflat mai multe despre forțele care operează la nivelul interior al atomilor. Quarcii și antiquarcii, elementele fundamentale ale materiei, interacționează sub influența particulelor de gluon pentru a forma protoni și neutroni.

Înțelegerea mișcării acestor particule subtile este esențială pentru cercetătorii din domeniul fizicii, oferindu-le o perspectivă mai profundă asupra structurii materiei. Cu toate acestea, chiar dacă există potențialul de a urmări traseul quarcilor și antiquarcilor printr-un fenomen denumit „efect magnetic chiral”, câmpurile electromagnetice din interiorul acestor particule sunt atât de fugitive încât nu pot fi observate direct.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel