Dr. Edmond Cracsner a fost invitat la emisiunea „UltraPsihologie", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre schimbările în ceea ce privește reglementarea și practicile privind serviciile de psihoterapie și consiliere în România.
Dr. Edmond Cracsner a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, despre proiectele privind reorganizarea psihologiei și a Colegiului Psihologilor din România care au fost uitat prin sertarele Parlamentului.
„Care au fost cele mai relevante schimbări în ceea ce privește reglementarea și practicile privind serviciile de psihoterapie și consiliere în România în ultimii ani?", a întrebat psihologul Ramona A.Dumitru
„Odată cu înființarea Colegiului Psihologilor și apariția specialităților în psihologie, putem vorbi de o mai bună adresabilitate și accesibilitate la astfel de servicii.
În momentul de față, în România, sunt 10 specialități în zona psihologiei. Dacă ne centrăm doar pe domeniul sănătate avem servicii de psihologie clinică, psihoterapie și consiliere psihologică dedicate zonei acesteia de sănătate. Celelalte specialități nu cred că are rost să le enumăr acum. Mai sunt încă 7 specialități.
În Parlament, de 5 ani de zile, există proiecte de lege nefinalizate și chiar contradictorii, încercând într-un fel să găsească o altă cale psihologiei ca practică în România. Noi încercăm să resuscităm un proiect de lege uitat prin sertarele Parlamentului în legătură cu reorganizarea profesiei și a Colegiului Psihologilor din România.
În acest proiect pe care dorim să-l promovăm este să aducem în discuție mai puține zone, arii de responsabilitate, tocmai pentru a da psihologului posibilitatea de a identifica mai multe domenii, mai multe zone de responsabilitate, centrând specialitățile pe 3 mari zone: zona sănătății mintale, zona muncii și organizației în general și zona educațională.
În interiorul acestora, dacă discutăm despre psihologia în domeniul sănătății mintale, aici să avem psihologia clinică, toate tipurile de psihoterapii și consilierea psihologică.
S-au produs, de-a lungul timpului, schimbări în consilierea psihologică, dar nu la nivelul la care ne-am fi dorit, mai ales ca element de recunoaștere în plan social, în plan economic, în plan cultural cu privire la consiliere.", a spus Dr. Edmond Cracsner.
Președintele Colegiului Psihologilor din România, Dr. Edmond Cracsner, la Ultrapsihologie
„Vorbeam de teama de Colegiul Psihologilor care pe mine m-a surprins, dar să vorbim de teama de psiholog, de stigma pe care ar putea o persoană să o înmagazineze în condițiile în care ar spune într-o manieră degajată că are nevoie de serviciile unui psiholog, vrea să consulte un psiholog, să stea de vorbă cu un psiholog, are o problemă, pentru că la psiholog nu trebuie să ajungem doar în situații critice. Nu! Poți să te adresezi unui psiholog în momentul în care consideri că ai o problemă existențială care la început pare să fie o chestiune minoră, dar care nerezolvată se poate amplifica.
Nu este neapărat nevoie să ajung la medic. Până la medic sunt o mulțime de pași care țin de educație, de informare, de suport. Dacă lucrurile aceste nu aduc un beneficiu clientului, persoanei care se adresează psihologului, atunci poate că este cazul să ajungem în zona de a cere intervenție, tratament, suport medicamentos.
Din păcate, în România, există această marotă: „A, mergi la psiholog, ești nebun! Trebuie să fii tratat”. Nu! Trebuie să ai o relație terapeutică, de intervenție, de suport, de educație, de consiliere din partea unei persoane calificate în domeniu, care îți oferă servicii bazate pe bune practici și care respectă standarde.", a spus Dr. Edmond Cracsner la emisiunea „UltraPsihologie" de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News