Fabius Antal, specialist în Wellbeing, a explicat ce tigăi ar trebui să evităm și care ar fi în regulă pentru a găti sănătos.
"Dacă ar fi să cumpăr o tigaie... Această modă cu aceste tigăi non-stick, de care nu se lipeşte mâncarea, este fabuloasă. Ele au apărut undeva prin anii '50-'60. Toată problema cu ele este că ele, la bază, - de-asta nu se lipeşte nimic de ele - au anumite chimicale, substanţe. Astfel, dacă tigaia este mult prea încinsă şi o atingem şi o fracţiune cu cuţitul, cu furculiţa, vom perfora acel strat şi practic de acolo, în timp ce noi facem mâncarea, vor "evada" acele "chimicale pentru totdeauna", cum sunt numite, pentru că sunt inventate de noi, în Al Doilea Război Mondial, când încercam să facem tancurile să fie rezistente la apă. Practic, acele chimicale aproape că nu părăsesc corpul nostru", a explicat Fabius Antal, în emisiunea iThink, cu Iusti Fudulu, de la Antena 3.
"Ce ar trebui oamenii să facă este să înţeleagă faptul că trebuie să ne ducem la bază şi să ne uităm cum mâncau bunica şi bunicul, ce material foloseau, chiar dacă există avantajul, la aceste tigai, că putem face orice, dăm până şi cu o hârtie şi putem face altceva.
În cazul tigăilor din inox, de exemplu, trebuie să învățăm să gătim un pic diferit. Multă lume spune "da, dar se lipeşte". Nu se lipește dacă înţelegi că tigaia aia trebuie un pic încinsă, poate pui un pic de ulei şi apoi pui produsul. Trebuie să testezi. Chiar dacă se lipeşte produsul şi îţi ia mai mult timp să o cureţi, te gândeşti că măcar o iei pe viaţă - o tigaie de inox te ţine - şi eşti 100% sigur că nu "evadează" fel şi fel de substanţe. Trebuie să fie inox simplu, fără să fie combinat cu alte metale. Începem cu varianta cea de bază, cea mai ok la preţ. Nu cu strat de ceramic, cu strat de...", a mai spus specialistul.
Image by senivpetro on Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci