Cele mai vechi așezări umane din Marea Britanie au fost descoperite datorită unor topoare cioplite în piatră

Sursă foto: Pexels (Thaer Photography)
Sursă foto: Pexels (Thaer Photography)

Unele dintre cele mai vechi așezări umane au fost descoperite în Marea Britanie datorită unor artefacte.

Topoarele de mână descoperite dintr-o albie a unui râu în comitatul Kent, sud-estul Angliei, au dezvăluit una dintre cele mai vechi comunități cunoscute din epoca de piatră din nordul Europei.

În timp ce uneltele de piatră au fost descoperite în anii 1920 și păstrate la Muzeul Britanic, un nou studiu le-a datat cu acuratețe pentru prima dată folosind tehnici moderne, confirmând că oamenii timpurii au trăit în sudul Marii Britanii între 560.000 și 620.000 de ani în urmă.

Oamenii preistorici care le-au folosit trăiau pe o parte a continentului, care mai târziu a devenit Marea Britanie

Cercetătorii au folosit datarea prin radiofluorescență în infraroșu (IR-RF), o tehnică care determină punctul în care anumite granule minerale din rocă și nisip au fost expuse ultima dată la lumina soarelui, stabilind astfel când au fost îngropate obiectele.

"Diversitatea instrumentelor este fantastică. În anii 1920, locația a produs unele dintre cele mai vechi topoare de mână descoperite vreodată în Marea Britanie. Acum, pentru prima dată, am găsit dovezi rare de instrumente de răzuit și perforat din acea perioadă timpurie", a spus Alastair Key, profesor asistent în arheologie paleolitică la Universitatea din Cambridge, care a condus săpăturile sitului, într-un comunicat de presă.

La momentul în care au fost folosite aceste instrumente, Marea Britanie nu era o insulă, ci o parte a continentului european. Acest lucru le-a permis locuitorilor din zonă, care ar fi trăit ca vânători-culegători, să se deplaseze într-un peisaj mult mai mare decât actualul litoral Kent, care este aproape de situl arheologic de la Fordwich unde au fost găsite uneltele, lângă Canterbury, scrie CNN

Cei care au creat și folosit instrumentele erau Neanderthalieni

Uneltele ar fi fost folosite de un strămoș al oamenilor de Neanderthal, cunoscut sub numele de Homo heidelbergensis, care a mâncat o gamă largă de plante și animale. Cele mai multe dintre cele 330 de unelte descoperite până acum ar fi fost folosite pentru tăierea cadavrelor de animale. Cu toate acestea, răzuitoarele și perforatoarele care au fost descoperite în timpul recentelor săpături la fața locului ar fi putut fi folosite pentru prelucrarea pieilor de animale, eventual pentru îmbrăcăminte sau adăposturi.

Acest lucru sugerează că grupul nu a fost doar unul pionier care supraviețuia la marginile Europei, ci unul care a prosperat în zonă, potrivit cercetării publicate în revista Royal Society Open Science.

Statuetă antropomorfă veche de peste 6.000 de ani, găsită pe un șantier arheologic

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a anunțat o descoperire extrem de importantă a arheologilor.

„În timpul cercetărilor arheologice desfășurate pe șantierul arheologic de la Urlați, arhg. dr. Alin Frînculeasa a descoperit astăzi, 15 iunie 2022, o statuetă antropomorfă datată în anii 4350 – 4250 î. Hr., ce a aparținut culturii Gumelnița, din epoca Eneolitică.”, a scris Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, pe pagina de Facebook a instituției, atașând și două fotografii cu descoperirea făcută de arheologi. Vezi imaginea și citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel