Un grup de oameni de știință americano-român a anunţat că în peştera Ciur-Izbuc, aflată pe teritoriul comunei bihorene Roşia, se află cele mai vechi urme de paşi din Europa, poate chiar din lume.
Potrivit descopera.ro, încă din anul 1965, în această peşteră s-au descoperit urme de paşi, atribuite iniţial unei familii - bărbat, femeie şi copil - care ar trăit aici în urmă cu 10.000-15.000 de ani. La momentul descoperirii, aici erau aproximativ 400 de urme, însă turiştii şi exploratorii au distrus multe din acestea, astfel că în prezent mai sunt doar 51 de urme, care indică prezenţa a 6 sau 7 oameni, printre care şi un copil.
Datele recente obţinute de cercetători sugerează însă că urmele de paşi sunt mult mai vechi. Potrivit studiului publicat de aceştia zilele trecute în "American Journal of Physical Anthropolgy", două oase de urs de peşteră găsite chiar sub aceste urme au fost datate cu carbon radioactiv şi datează de acum 36.500 de ani. Astfel, ele devin cele mai vechi urme de paşi ale Homo sapiens, descoperite în Europa.
Până acum, cele mai vechi urme de paşi ale omului modern găsite pe continentul european au o vechime de 33.000 de ani. În lume, cei mai vechi astfel de paşi ar fi cei găsiţi în Tanzania, care au 120.000 de ani vechime. Totuşi, acest lucru nu a fost încă dovedit clar.
Grupul de cercetători din Ciur-Izbuc a fost format din David Webb, de la Universitatea Kutztown din Pennsylvania, şi românii Marius Robu, Oana Moldovan, Silviu Constantin, Bogdan Tomus şi Ionel Neag.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News