Rusia, descurajată de exerciţiile militare NATO. Comparaţie între Suedia şi Austria, "principalul hub rusesc din Europa": Armata Roşie, un colos cu picioare de lut

Fotografie de la Somchai Kongkamsri/ Pexels
Fotografie de la Somchai Kongkamsri/ Pexels

Jurnalistul Val Vâlcu a explicat, în cadrul emisiunii Euroatlantica de la Radio România Actualităţi, de ce NATO are nevoie să facă exerciţii militare şi care sunt cele patru direcţii ale acestora. În plus, acesta a evidenţiat diferenţa dintre Suedia şi Austria şi a subliniat starea precară a Armatei Roşii. 

"De ce are Alianța nevoie de exerciții cu mii de militari și zeci de blindate și aeronave?", a întrebat moderatorul emisiunii, Radu Dobriţoiu. 

"Simplu spus, sunt patru direcții: descurajare, pregătirea forțelor, ca să demonstreze forța economică a Alianței şi să testeze armamentul.

Gândiți-vă că am făcut cu toții stagiul militar înainte de '89 și în timpul comunismului, şi, de exemplu, n-am apucat să tragem cu bazooka, AG-ul, cum e cunoscut el, niciodată. Erau prea scumpe ca să fie antrenați soldații de rând, obișnuiți. La numărul de cartuşe erau limite, deci era o armată cu două-trei sute de mii de militari, dar nu știau să folosească armamentul, s-ar fi confruntat prima dată într-o situație de luptă cu utilizarea acestor dispozitive.

Deci, cum spuneam: descurajare, pregătire, demonstrația economică și testarea armamentului. Nu toate armele au fost folosite pe câmpul de luptă, nu au fost demonstrate capabilitățile lor. De asemenea, se capătă experiență, e important ca spirit, camaraderie, cunoașterea personală între militarii din România, Polonia, Statelor Unite, care, într-o situație pe care nu ne-o dorim, vor lupta în aceeași linie, se vor sprijini reciproc, se vor apăra reciproc pe câmpul de luptă", a replicat Val Vâlcu.

Generalul Daniel Pop: Moment critic pentru pacea şi stabilitatea internaţională. Cea mai mare transformare a NATO de la Războiul Rece

"Este clar că ne aflăm într-un moment critic pentru securitatea noastră și pentru pacea și stabilitatea internațională, asta fără doar și poate. Acum cred că suntem martorii, generația de astăzi, suntem martori la cea mai mare transformare și adaptare a Alianței de la Războiul Rece încoace.

Acest concept de descurajare și apărare este, cred, cea mai potrivită măsură, iar una dintre liniile de efort pentru punerea în practică a acestui concept constă tocmai în aceste exerciții pe care Alianța le desfășoară într-un concept de 360 grade, dar în special în flancul estic. În primul rând, este vorba de coeziune. Este ceea ce Alianța își propune să demonstreze prin procesele de proiectare, prin planificarea, executarea și evaluarea acestor exerciții.

Vorbesc, în al doilea rând, de descurajarea oricărui potențial adversar, având o abordare unitară din partea tuturor membrilor Alianței, prin implementarea unui ritm al activităților, așa cum ați menționat dumneavoastră în deschiderea emisiunii, foarte susținut, în toate zonele geografice ale Alianței, în toate domeniile operaționale și funcționale, că vorbim de spațiul terestru, maritim, aerian, în cyber, operații speciale sau de susținere. În felul acesta generăm o permanentă și robustă prezență credibilă, acum, la pace, și, să nu ne ajute Dumnezeu, și la criză și război. Cu alte cuvinte, suntem activi și vigilenți. În al treilea rând, ceea ce am încercat noi, Armata Română, mereu este să ne pregătim personalul și structurile pentru a genera acele pachete de care vorbește toată lumea de forțe necesare pentru un răspuns coerent, întrunit, decisiv.

Nu numai la amenințările actuale din mediul de securitate, ci chiar și în sprijinul populației și autorităților locale, pentru că parte din exercițiile pe care dvs le-ați menționat în deschidere au și rolul de răspuns la criză sau de sprijin al populației civile. Cert este că cuvântul-cheie pentru toate acestea este interoperabilitatea și, când vorbim de acest lucru, vorbim pe toate palierele ei: palierul tehnic, procedural, uman, și aici mă refer la pregătire și terminologie comună, și informațional. Cam acesta este rolul acestor exerciții din anii 2022 și din anii 2023 și pe acest fundament se vor proiecta și exercițiile Alianței în 2024", a explicat şi generalul Daniel Pop.

Suedia, în opoziţie cu Austria, "principalul hub rusesc în Europa"

"Domnule Val Vâlcu, vorbim despre mii de militari implicați în simulări, manevre aliate. Aceste aplicații militare de anvergură programate de NATO pot descuraja Federația Rusă?", a mai întrebat moderatorul. 

"Da, fără discuție. S-a văzut că e un colos cu picioare de lut. Armata Roșie nu are tehnologie. Zecile, sutele de iahturi pe care miliardarii ruși le defilează prin Mediterana, sunt mai puține nave de luptă, mai puține rachete, mai puțină tehnologie modernă și în felul ăsta, oligarhii, să spunem, au săpat din vreme la capacitatea armatei ruse de atac și vedem, de asemenea, că generalii, strategii ruși au eșuat în Ucraina, începând din primele zile ale invaziei, când n-au reușit să ocupe Kievul, au fugit de pe aeroportul pe care încercau să-l cucerească, până la acea manevră ciudată, cu o coloană de tancuri extrem de vulnerabilă, care s-a blocat zile în șir în primele luni ale atacului. 

Se punea în anii '80 problema că Franța insista să facă teste cu arme nucleare în Pacific, și sigur, cei preocupați de mediu erau nemulțumiți, erau proteste, dar astfel, demonstra că are capacități nucleare funcționale, că poate descuraja, se poate apăra în cazul un atac în timpul Războiului Rece, în fața URSS-ului din acea vreme.

Eu aș sesiza altceva. Iată cum răspund statele care se simt amenințate. Suedia neutră a făcut un demers hotărât de aderare la NATO, simte nevoia unei protecții și aș pune-o în opoziție cu Austria, principalul hub rusesc în Europa. Nu? Tot o țară neutră, care se simte bine apărată, n-are aceste probleme. S-a manifestat guvernul Nehammer în favoarea lui Putin și poate se simt apărați de România, care protejează ţara lui Nehammer. N-au simțit nevoia de a aduce elemente de securitate în plus după invazia declanșată de Putin în februarie 2022", a concluzionat Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel