Cele trei alimente recomandate de nutriționiști pentru micul dejun

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Luiz Ribeiro
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Luiz Ribeiro

Există multiple opțiuni alimentare sănătoase pentru a începe ziua, dar lipsa de timp și stresul ne fac să apelăm la cele mai rapide și nesănătoase variante, uitând ce alimente ne-ar aduce cele mai multe beneficii nu doar dimineața, ci pe parcursul întregii zile.

Micul dejun poartă de decenii eticheta de a fi cea mai importantă masă a zilei. La prima oră a zilei este important ce și cât mâncăm. Cerealele și produsele de patiserie sunt opțiunea cea mai ușoară, dar cea mai puțin sănătoasă atât pentru adulți, cât și pentru copii. Există alternative? Vorbim despre trei opțiuni foarte simple și accesibile.

Încă din secolul trecut, publicitatea a influențat în mare măsură obiceiurile noastre alimentare la micul dejun. Am văzut sute de reclame de unde nu lipseau niciodată sucurile de portocale și bolurile pline cu lapte și cereale cu zahăr.

În ceea ce privește cerealele zaharate, au fost deja create suficiente alerte, în special în ceea ce privește populația infantilă. Un raport recent al Organizației Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) confirma că aproape patru din zece cereale, din cele 300 de tipuri analizate, conțineau un exces de zahăr, depășind 22,5% din conținutul lor. În acest sens, nu trebuie uitat că un consum repetat de zahăr crește riscul de probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

În privința sucului de portocale, trebuie luate în considerare câteva aspecte. Pe de o parte, sucul nu este mai sănătos decât consumul fructului întreg, ba chiar dimpotrivă: în forma sa naturală, fructul nu pierde fibrele și, prin urmare, încetinește absorbția carbohidraților și generează o senzație mai mare de sațietate. Pe de altă parte, multe persoane nu metabolizează bine citricele în general și există, de asemenea, cazuri de intoleranțe și alergii, astfel încât nu ar trebui prezentat ca un element esențial al micului dejun.

Carbohidrați: pâine sau cereale integrale

Carbohidrații sunt necesari în acest prim moment al zilei, însă trebuie selectați cei care ne satură, dar care ne oferă și fibre și alți nutrienți esențiali. Prima regulă importantă este ca, dacă mâncăm pâine sau cereale la micul dejun, acestea să fie integrale. Deși găsim aceste molecule de zahăr și în alte alimente, cum ar fi legumele sau fructele.

Proteine: lactate fără zahăr sau fructe oleaginoase

Iaurtul grecesc este o idee excelentă pentru aportul de proteine la prima masă a zilei. Este lactatul cu cele mai puține calorii și zaharuri, ceea ce facilitează activitatea metabolică și îl face potrivit atât pentru persoanele care nu doresc să câștige în greutate, cât și pentru cele care trebuie să își controleze nivelul de zahăr din sânge.

Iaurtul grecesc este, de asemenea, foarte bogat în triptofan, un aminoacid esențial care ajută la controlul stresului și anxietății, deoarece este precursorul serotoninei. Începerea zilei fără stres și cu o stare de spirit bună este, fără îndoială, ceea ce orice persoană își poate dori. Băutura de soia, fructele oleaginoase și oul sunt alte opțiuni excelente pentru aportul proteic la micul dejun.

Grăsimi sănătoase: ulei de măsline extravirgin sau avocado

Lipidele nu trebuie să fie neapărat dușmanii noștri. Numărul mare de persoane afectate de colesterol provoacă o publicitate negativă asupra acestora, dar trebuie să fim atenți deoarece grăsimile sănătoase sunt o opțiune alimentară excelentă în orice moment al zilei: uleiul de măsline extravirgin, un avocado sau un ou sunt un exemplu bun, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel