Scenarii periculoase. Cele trei alternative ale lui Putin după anexarea Crimeei la Rusia

În prezent, Crimeea aparține de Rusia. Aparent, totul este în regulă, dar ce urmează? Care va fi următorul pas machiavelic al lui Vladimir Putin? Se va opri doar la această anexare sau urmează alipirea altor regiuni ucrainene pro-ruse? În ceea ce-l privește pe președintele Rusiei, există trei scenarii: inacțiunea, subminarea sau invazia, fiecare cu riscurile sale.

Inacțiunea. Putin poate opta pentru a nu face nimic și poate aștepta ca evenimentele să se întâmple de la sine. Guvernul de tranziție din Ucraina este foarte slăbit după criza care a afectat atât integritatea teritorială, cât și suveranitatea națională. Țara se află în pragul falimentului. Riscul ca puterea de la Kiev să rămână paralizată și să se prăbușească nu este de neglijat în aceste circumstanțe nefavorabile. Ucraina ar putea să cadă într-un fel de neutralitate forțată din cauza influenței Moscovei. Amintim că liderul de la Kremlin a fost convins încă de la Revoluţia Portocalie din 2004, când candidatul prorus Viktor Ianukovici a fost nevoit să accepte înfrângerea în faţa prooccidentalului Viktor Iuşcenko. Problema este că acum "jocul" necesită mai multă răbdare pentru că regimul trebuie să demonstreze lumii rezistența la valul de sancțiuni venit din partea SUA și a Uniunii Europene. În plus, prin promovarea Rusiei drept o țară agresivă, Putin va favoriza menținere unei teze pro-ocidentale în Ucraina, dar să nu uităm că regiunea Crimeea este și va rămâne sub control rus.

Subversiunea. Putin ar putea prefera să acționeze la periferie – în cele trei republici baltice. În această categorie fiind trei foste republici sovietice: RSS Estonă, RSS Letonă și RSS Lituaniană. Mai sunt cunoscute și sub denumirea de "străinătăți apropiate" de Rusia. Minoritățile ruse din aceste națiuni ar putea manipula prin organizarea unor manifestații sau alte tipuri de "dezordini" interne. George Friedman susține că puterea rusă este aproape, în timp ce europenii nu au nicio putere, iar americanii sunt foarte departe.

Invazia. Putin ar putea decide să intre și în restul Ucrainei, supunând la risc populația rusă. Are destulă "materie" pentru război. Președintele ar putea invada de pe două fronturi diferite: din sud, cu soldații de la baza navală din Sevastopol și din est, cu unitățile staționate în Rostov, pe Don. Această alternativă periculoasă înseamnă război total. Forțelele fragile armate din Ucraina ar opune puțină rezistență în cazul unei invazii rusești. Întrebarea este până unde ar putea merge Rusia în ofensiva sa geostrategică, scriu jurnaliștii de la El mundo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel