Cele trei fructe recomandate de Harvard pentru îmbunătățirea memoriei și prevenirea demenței

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @azerbaijan_stockers
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @azerbaijan_stockers

Deși ar trebui să facă parte dintr-o dietă sănătoasă care să asigure buna funcționare a organismului, sunt alimente ale căror beneficii sunt studiate și confirmate și în ceea ce privește sănătatea cognitivă.

Alimentația și sănătatea creierului formează o ecuație care devine tot mai puțin surprinzătoare. Descoperirea neuronilor în stomac, care i-a adus denumirea de „al doilea creier”, a marcat un moment de cotitură în studiul patologiilor precum demențele, cea mai răspândită fiind Alzheimerul, care afectează foarte multe persoane. Potrivit cercetărilor de la Harvard, o dietă bogată în fructe poate fi un factor important de prevenire.

Fructele, alături de legume și cereale integrale, reprezintă un element esențial al unei diete sănătoase care să asigure buna funcționare a organismului. Experți precum Uma Naidoo, psihiatru nutrițional și profesor la Facultatea de Medicină Harvard, subliniază beneficiile unor alimente specifice care depășesc granițele corpului nostru, având un impact asupra agilității mentale, stării de spirit și chiar proceselor cognitive.

Există un întreg domeniu științific dedicat examinării acestor conexiuni, psiho-nutriția. În ceea ce privește sănătatea cognitivă, această expertă nu ezită să sublinieze antioxidanții găsiți în legume ca mari aliați pentru păstrarea sănătății cognitive, atât de amenințată în prezent din cauza creșterii speranței de viață și a diverșilor factori poluanți care contribuie la deteriorarea acesteia.

Afine roșii

Vorbind despre antioxidanți, afinele roșii se numără printre alimentele care conțin cele mai mari cantități din aceste molecule. Concret, ele se remarcă prin antocianine, flavonoidele care le conferă și pigmentația caracteristică.

Căpșuni

Fac parte din familia Rosaceae și, la fel ca afinele roșii, sunt o sursă importantă de compuși polifenolici cu activitate antioxidantă, în special de antocianine, acizi fenolici și vitamina C, pe care o conțin în cantități de aproximativ 60 de miligrame la 100 de grame, una dintre cele mai ridicate valori în grupul fructelor.

Avocado

Avocado provine de la arborele Persea americana, o specie din familia Lauraceae. În acest caz, superputerea antioxidantă îi este conferită de cantitatea mare de vitamina E, ceea ce îl diferențiază de celelalte fructe. Și aici nu se oprește potențialul său vitaminic, deoarece contribuie și cu vitamina C și B6 la dieta noastră.

În ceea ce privește sănătatea cerebrală, Naidoo subliniază caracteristicile avocadoului: acizii săi omega-3 și monoinsaturați, care reduc inflamația cauzată de radicalii liberi și care pot contribui la stres, fibra sa, care reglează funcția neurotransmițătorilor pentru a reduce anxietatea și magneziul, care ajută la "calmarea" sistemului nervos central, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel