Fructele uscate sunt ideale pentru a completa o alimentație variată, dar și pentru a ne îmbunătăți sănătatea, datorită numeroaselor beneficii pe care le aduc nutrienții lor. Iată ce obții dacă mănânci din când în când un pumn de nuci!
Există numeroase fructe uscate și toate ne pot aduce beneficii dacă le includem într-o alimentație variată și le consumăm cu moderație, de la semințele de floarea-soarelui până la nuci. Le putem consuma în salate sau deserturi, ca gustare sau împreună cu un bol de iaurt cu fructe, nu există reguli stricte, deoarece sunt delicioase în orice mod.
Mult timp s-a crezut că fructele uscate îngreunează pierderea în greutate deoarece conțin puțină apă și multe grăsimi, ceea ce le face foarte calorice. Acest lucru a determinat multe persoane să renunțe la consumul lor, ceea ce ar putea fi o greșeală, deoarece calitățile lor nutritive sunt remarcabile, la fel și grăsimile nesaturate pe care le conțin și aportul lor de omega-3. Este adevărat că nu toate fructele uscate sunt la fel și nu oferă aceleași beneficii pentru sănătate, dar nucile pot deveni un aliat de nădejde.
Nucile sunt o alegere excelentă dacă dorim să includem fructe uscate în alimentația noastră, atât timp cât o facem cu moderație, consumând aproximativ 30 de grame pe zi, echivalentul unui pumn. Pe lângă faptul că sunt delicioase, ele ne ajută să ne menținem sănătatea, reducând riscul de a dezvolta anumite boli, precum:
Boli cardiovasculare: Consumul de nuci îmbunătățește sănătatea arterelor, scade riscul de hipertensiune și reduce nivelul colesterolului „rău” LDL și al trigliceridelor datorită grăsimilor nesaturate pe care le conțin. Acizii grași omega-3 din nuci reduc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Astenia de primăvară: Această afecțiune se caracterizează prin apatie, oboseală și tristețe care însoțesc schimbarea anotimpurilor și apare adesea toamna. Scăderea orelor de lumină duce la producerea unei cantități mai mici de serotonină. Nucile sunt bogate în triptofan, un aminoacid care este un precursor al acestui hormon, ajutând astfel la ameliorarea acestor simptome și îmbunătățind starea de spirit.
Boli reumatice: Conținutul ridicat de omega-3 din nuci (este fructul uscat care conține cea mai mare cantitate) acționează ca un antiinflamator natural, ajutând la ameliorarea inflamațiilor din articulații.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @alexgrec
Pe lângă protejarea sănătății noastre cardiovasculare, îmbunătățirea stării de spirit și reducerea inflamațiilor, nucile aduc și alte beneficii, cum ar fi favorizarea unei funcționări mai bune a creierului, datorită acizilor grași omega-3, dar și antioxidanților pe care îi conțin, care stimulează funcțiile cognitive și combat stresul oxidativ.
Acizii grași omega-3 ajută, de asemenea, la prevenirea uscăciunii pielii, făcând-o să arate mai hidratată. În plus, vitaminele B și E întârzie îmbătrânirea pielii și contribuie la îngrijirea părului. Nucile oferă calciu și magneziu, protejând oasele și întărind mușchii, favorizează sănătatea oculară și ajută la pierderea în greutate, deoarece, deși sunt bogate în calorii, conțin și o cantitate mare de fibre și sunt foarte sățioase.
În ceea ce privește contraindicațiile, nu par să fi fost găsite altele, în afară de recomandarea de a le consuma cu moderație din cauza excesului de calorii pe care îl pot aduce dacă sunt mâncate în cantități mari. Consumul lor este recomandat în toate cazurile, cu excepția, desigur, a situațiilor în care există o intoleranță sau alergie, caz în care este mai bine să fie evitate, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News