Cele trei tipuri de afecțiuni pe care le putem combate prin expunerea la soare

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fotodrobik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fotodrobik

Atunci când este făcută cu moderație, cu precauție și evitând orele de intensitate maximă, expunerea la soare poate aduce multe beneficii pentru sănătatea noastră. Unele dintre acestea sunt bine cunoscute, în timp ce altele sunt surprinzătoare.

Vremea frumoasă ne îndeamnă să ieșim afară și să ne bucurăm de temperaturile blânde și de soarele strălucitor. Totuși, lucrurile nu sunt întotdeauna așa simple, deoarece nu sunt rare valurile de căldură care ne fac să stăm acasă, feriți de soare, până ce temperaturile scad puțin. Timpul petrecut în aer liber contribuie la îmbunătățirea stării noastre de spirit, mai ales dacă suntem în contact cu natura. De asemenea, expunerea la soare ne ajută să obținem un bronz frumos, făcându-ne pielea să arate mai îngrijită și sănătoasă. Totuși, trebuie să nu uităm de riscurile asociate și să avem grijă de ele.

Chiar dacă ne place să petrecem timp la soare, este întotdeauna mai bine să o facem aplicând protecție solară și evitând orele de intensitate maximă. Astfel, putem profita de beneficiile soarelui și evita efectele negative, deoarece expunerea la soare poate aduce și beneficii pentru sănătatea noastră.

Bolile care se „combat” prin expunerea la soare

Deși de obicei ne concentrăm asupra riscurilor și pericolelor expunerii excesive la soare și a lipsei protecției adecvate, expunerea moderată la soare are multe beneficii pentru sănătatea noastră. De fapt, expunerea la soare în mod moderat,cu protecția necesară, poate proteja împotriva unor boli și poate îmbunătăți calitatea vieții. Există anumite afecțiuni la care putem „împotrivi” grație beneficiilor soarelui.

Sănătatea oaselor. Expunerea la razele UV stimulează producția de vitamina D, esențială pentru absorbția calciului și fosforului, necesare pentru sănătatea oaselor. Expunerea la soare ne poate ajuta să obținem nivelurile de vitamina D de care avem nevoie pentru a întări oasele, reducând riscul de osteoporoză și fracturi.

Psoriazis. Soarele poate beneficia leziunile provocate de această boală cronică a pielii, deoarece razele UV reduc inflamația și minimizează apariția plăcilor. Totuși, este important să se expună la soare în mod moderat și cu protecție.

Scleroză multiplă. Unele studii au arătat că persoanele care se expun mai mult la soare și au un aport mai mare de vitamina D în alimentație au șanse mai mici de a dezvolta scleroză multiplă, așa cum explică Clinica Mayo. De asemenea, suplimentele de vitamina D pot ameliora unele dintre simptome.

2. Sursa foto... (vacanta-plaja-mare_84318300.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Daraz

Cum să te expui la soare reducând riscurile

Așa cum am văzut, o expunere corectă la soare poate aduce anumite beneficii pentru sănătatea noastră. De exemplu, este important să evităm expunerea la soare în orele de maximă intensitate, între 12:00 și 16:00, ceea ce nu întotdeauna este posibil, mai ales dacă activitatea noastră depinde de asta.

De aceea, trebuie să ținem cont de alte recomandări, precum utilizarea protecției solare, a unei pălării, a ochelarilor de soare și a hainelor ușoare. Cel mai bine este să stăm la umbră cât mai mult posibil, deoarece suprafețele pot reflecta razele solare și ne pot arde pielea. Este o idee bună ca expunerea solară să fie progresivă și limitată la o sau două ore pe zi (întotdeauna cu protecție, chiar și la umbră). De fapt, pentru a obține cantitatea necesară de vitamina D, aproximativ 15 până la 30 de minute de expunere ar fi suficiente (în timpul iernii va fi necesar un pic mai mult timp decât în timpul verii).

Este o idee bună să bei suficientă apă înainte, în timpul și după expunerea la soare, precum și să acorzi o atenție deosebită dacă ai pielea sensibilă, inclusiv în cazul copiilor. De fapt, pentru copiii sub șase luni, se recomandă evitarea expunerii directe la soare, potrivit 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel