O jurnalistă a fost arestată pentru că a spus la o televiziune un proverb despre care autoritățile au concluzionat că l-ar fi vizat pe președintele Turciei.
Jurnalista turcă Sedef Kabas a fost arestată şi plasată în detenţie preventivă, sâmbătă, pentru insultă adusă preşedintelui, după ce ea a citat la televiziune un proverb considerat ca vizându-l pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, Reuters şi DPA.
Există un proverb foarte celebru, potrivit căruia capul încoronat devine mai înţelept. Dar vedem că acest lucru nu este adevărat. Boul nu devine rege intrând în palat, dar palatul devine staul, a declarat vineri jurnalista, una extrem de cunoscută în Turcia, în direct pe canalul de televiziune Tele1.
Sedef Kabas a publicat proverbul şi pe contul său de Twitter, unde are aproximativ 900.000 de urmăritori.
Reţinută în noaptea de vineri spre sâmbătă la domiciliul său din Istanbul, jurnalista a fost supusă interogatoriului şi ulterior plasată în arest preventiv, a indicat avocatul său, Ugur Poyraz. Sperăm că supremaţia legii va reveni în curând în Turcia, a adăugat Poyraz.
Arestarea lui Sedef Kabas pentru 'insultă adresată preşedintelui' este o gravă atingere adusă libertăţii de exprimare, a reacţionat Sindicatul jurnaliştilor din Turcia (TGS).
Onoarea biroul prezidenţial este onoarea ţării noastre. Condamn insultele vulgare făcute împotriva preşedintelui nostru şi a biroului său, a afirmat şeful Direcţiei de comunicaţii din Turcia, Fahrettin Altun.
ONG-urile denunţă constant încălcările libertăţii presei în Turcia, în special după tentativa de puci din iulie 2016, care a fost urmată de arestarea a zeci de jurnalişti şi închiderea mai multor media considerate ostile.
În clasamentul pe 2021 privind libertatea presei, realizat de Reporteri Fără Frontiere, Turcia se plasează pe locul 153 din 180, relatează Agerpres.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Turcia pentru menţinerea arbitrară în detenţie a 427 de magistraţi, după lovitura de stat eşuată din iulie 2016, informează AFP.
În unanimitate, judecătorii europeni au apreciat că Ankara a încălcat "dreptul la libertate", garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, prin plasarea în detenţie provizorie a acestor 427 de magistraţi.
Aceşti judecători şi procurori care profesau în numeroase jurisdicţii, inclusiv la Curtea de Casaţie şi la Curtea Administrativă Supremă, au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie pentru "suspiciune de apartenenţă la FETO", detaliază CEDO într-un comunicat.
În terminologia autorităţilor turce, FETO este acronimul care desemnează "Organizaţia Teroristă a Susţinătorilor lui Fetullah" Gulen, acuzat că a pus la cale tentativa de puci.
CEDO a condamnat Ankara la plata a 5.000 de euro pentru fiecare dintre aceşti magistraţi, pentru daune morale.
După puciul eşuat din 15 iulie 2016, autorităţile turce au lansat epurări de o amploare fără precedent împotriva presupuşilor susţinători ai lui Fetullah Gulen, dar şi împotriva unor opozanţi kurzi, militari, intelectuali sau jurnalişti, arestând zeci de mii de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News