După Instagram, aplicație interzisă de şapte zile, Turcia a hotărât să interzică și un celebru joc online.
Este vorba despre Roblox, un joc destinat în principal copiilor şi adolescenţilor, transmite AFP. Roblox este o platformă de jocuri video online, care permite şi crearea de astfel de jocuri.
Într-o afirmație postată pe reţeaua de socializare X, ministrul justiţiei Yilmaz Tunc a spus că s-a luat această decizie prin prezenţa unor "conţinuturi", care pot fi prejudiciabile pentru "copii". De asemenea, "au făcut obiectul unei anchete derulate de parchetul general din Adana", oraş din sudul Turciei. Conform aplicaţiilor Apple Store şi Google Play, Roblox a strâns peste 41 de milioane de descărcări în Turcia de la apariţia sa în luna ianuarie 2015, pentru o sumă totală de 37,5 milioane de dolari.
Blocajul Roblox a provocat joi numeroase reacţii ale internauţilor pe reţeaua X. În paralel, accesul la Instagram este blocat de pe data de 2 august, din cauza unor acuzaţii de cenzură, dar şi de publicare a unor conţinuturi ilicite. Ca răspuns la acuzaţiile autorităţilor, platforma oferă asigurări că a retras, la cererea lor, peste 2.500 de conţinuturi în prima jumătate din 2024.
Acest blocaj al Instagram a venit după acuzaţii de "cenzură" aduse de preşedinţia turcă, care a spus faptul că platforma i-a "împiedicat pe oameni să publice mesaje de condoleanţe pentru martirul (Ismail) Heniyeh", fostul lider al Hamas mort la Teheran.
Această ofensivă contra reţelelor sociale riscă să nu se oprească aici: preşedintele comisiei parlamentare pentru platformele digitale, Huseyin Yayman, a declarat că "naţiunea" solicită închiderea TikTok.
"Oamenii care mă văd pe stradă îmi spun: 'Veţi merge în paradis dacă închideţi Tiktok' ", a spus el într-o înregistrare dată publicităţii de agenţia de presă locală DHA, vorbind despre "cetăţeni" întâlniţi la Hatay, Adana, Mersin, mari oraşe din sudul Turciei, dar şi la Ankara, capitala, şi chiar la Istanbul.
Primarul de opoziţie din Istanbul, Ekrem Imamoglu, spune că atitudinea autorităţilor este "de neconceput". "Cei care iau aceste decizii sunt spirite neştiutoare în ceea ce priveşte lumea nouă, economia şi tehnologia", a spus el pe platforma X, notează Agerpres.
În ultimele luni, mai multe țări, pe lângă Turcia, au dorit sau au implementat măsuri pentru a restricționa/interzice Instagram din diferite cauze.
Iran: Regimul iranian a restricționat accesul la platforma Instagram, printre alte platforme de socializare, în cadrul protestelor interne, dar și a nemulțumirii față de regimul său.
Rusia: După invazia în Ucraina, Rusia a luat măsuri cu scopul de a restricționa accesul la diverse platforme sociale, inclusiv Instagram, în contextul unei campanii ample de control al informațiilor.
China: Deși niciodată Instagram nu a fost disponibil, în mod oficial în China continentală, autoritățile chineze au interzis platforma ca parte a unei reglementări stricte privind internetul și rețelele sociale internaționale. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu