Celulă de criză la Direcția Generală Turism. Măsuri pentru a sprijini turiștii și industria de profil

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism a înființat o celulă de criză, în condițiile amenințării extinderii epidemiei de coronavirus.

Publicitate

Celula de criză din turism, înființată din dispoziția secretarului de stat Emil-Răzvan Pîrjol, gestionează și propune soluții pentru sprijinirea operatorilor economici din turism, puternic afectatați de răspândirea COVID-19, și care totodată vine în ajutorul turiștilor. Această celulă de criză, formată din specialiști din cadrul instituției, monitorizarează și analizează permanent problemele sesizate, asigurându-se că acestea se soluționează în termen și spre beneficiul celor implicați.

În cadrul ședinței celulei de criză care a avut loc vineri, 6 martie 2020, s-au stabilit măsuri suplimentare pentru păstrarea unui dialog permanent atât cu industria de turism, cât și cu turiștii. De asemenea, au fost dezbătute și solicitările venite din partea mediului privat care a invocat găsirea unor soluții care ar putea diminua consecințele negative pentru industria ospitalității în contextul răspândirii COVID-19 pe teritoriul țării noastre.

Propuneri de măsuri

"La nivelul ministerului a fost creată o celulă de criză în cadrul căreia au fost elaborate propuneri de măsuri care au ca scop stimularea turismului și care ar putea permite operatorilor să funcționeze și să aibă continuitate. Au fost analizate soluții de tipul: scutirea de plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni, cu posibilitatea prelungirii pentru șase luni în caz de necesitate, scoaterea de sub incidența veniturilor salariale a mesei și a cazării pentru angajați sau măsuri care prevăd posibilitatea prelungirii voucherelor de vacanță deja emise, începerea emiterii noilor vouchere de vacanță în următoarele 10 zile pentru susținerea turismului intern, cât și posibilitatea emiterii voucherelor de vacanță în extrasezon. Totodată a fost discutată și nevoia unei campanii de promovare a vacanțelor în România" a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.

Scăderi de 30% în turism

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism păstrează dialogul deschis cu mediul privat, în vederea depășirii situației de criză generată de răspândirea virusului COVID-19 (coronavirus). În acest sens, secretarul de stat Emil-Răzvan Pîrjol a convocat joi, 5 martie 2020, o ședință cu reprezentanții Consiliului Consultativ al Turismului (C.C.T.).

„Într-adevăr, avem o scădere importantă în ceea ce înseamnă rezervări, trafic de turiști. În București, la nivel hotelier, se înregistrează o scădere de aproximativ 30% în gradul de ocupare, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, România are un mare avantaj. În prezent, pe teritoriul țării noastre nu există focare de infecții majore, ceea ce înseamnă că se mai poate călători pe plan local. Sfatul nostru este ca lumea să fie calmă și să aibă răbdare", a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.

Deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență

Începând de astăzi, 9 martie 2020, ora 12.00, au intrat în vigoare deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu noul coronavirus. Astfel, toate zborurile pe ruta România-Italia și retur sunt suspendate. Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România, timp de 14 zile, până pe data de 23 martie 2020, ora 12.00. De asemenea, operatorii aerieni sunt obligați să comunice cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre și, în aceleași condiții, să nu permită îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română. Conform Grupului de Comunicare Strategică, românii care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism recomandă tratarea situației cu calm și informarea permanentă din surse oficiale. Informațiile actualizate despre răspândirea COVID-19 pe teritoriul țării noastre, cât și sfaturile pentru prevenire, se regăsesc și pe pagina web: turism.gov.ro, în secțiunea "CELULA DE CRIZĂ COVID-19", amintește Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel