Imunoterapia a ajutat la remisia leucemiei pentru doi pacienți. După 10 ani, cei doi sunt sănătoși, fără cancer

Sursă foto: Pexels (Thirdman)
Sursă foto: Pexels (Thirdman)

O terapie experimentală a vindecat doi pacienți cu leucemie de maladia necruțătoare.

În 2010, doi pacienți cu leucemie au primit imunoterapie experimentală, iar cancerele lor au intrat în remisie. Zece ani mai târziu, celulele imune care luptă împotriva cancerului utilizate în terapie erau încă active, un semn că tratamentul poate fi de lungă durată, raportează cercetătorii pe 2 februarie în publicația Nature.

Doug Olsen, rezident din California, a fost unul dintre pacienți.

”Din punctul de vedere al pacientului, atunci când ți se spune că nu mai ai opțiuni, lucrul important este întotdeauna să păstrezi speranța. Și, cu siguranță, am sperat că acest lucru va funcționa”, a spus Olsen la un briefing de știri din 1 februarie.

Celulele imune prelevate din celulele pacienților

Tratamentul, cunoscut sub numele de terapie cu celule CAR-T, a folosit celulele imune modificate genetic ale pacienților pentru a urmări și ucide celulele canceroase. Pe baza rezultatelor, „putem concluziona acum că celulele CAR-T pot vindeca de fapt pacienții cu leucemie”, a spus imunologul oncologic și coautorul studiului Carl June de la Universitatea din Pennsylvania în cadrul briefingului.

Olsen și celălalt pacient aveau leucemie limfocitară cronică. Ambii au răspuns bine la tratamentul inițial. Dar nu era clar cât timp vor rămâne celulele modificate, prevenind revenirea cancerului, scrie Science News

Medicii și cercetătorii din domeniul cancerului „nu folosesc cuvinte precum „vindecare” cu ușurință, a spus oncologul și coautorul studiului, David Porter, de la Universitatea din Pennsylvania, la briefing. Dar, având în vedere că ambii pacienți au rămas în afara spectrului oncologic de mai bine de un deceniu, a spus el, terapia a funcționat „dincolo de așteptările noastre cele mai nebunești”.

Cea mai mare dezamăgire este că imunoterapia nu funcționează pentru toată lumea, a adăugat Porter. Unii oameni nu răspund la tratament. Alții pot dezvolta reacții adverse periculoase. Dar cercetătorii „încep să învețe mecanismul și cum funcționează, astfel încât să putem începe să înțelegem cum să-l facem să funcționeze pentru mai mulți oameni”, a mai spus autorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel