Celulele imune, cruciale în oprirea cancerului de colon - studiu

FOTO: Freepik @val-suprunovich
FOTO: Freepik @val-suprunovich

Celulele imune din intestine sunt cruciale în oprirea cancerului de colon, o afecțiune ce se găsește în cazul a 10% dintre pacienții cu cancer.

Oamenii de știință au reușit, într-o premieră medicală, să încetinească creșterea cancerului de colon la șoareci prin exploatarea celulelor imune din intestinul mare, potrivit unui studiu recent.

Aproximativ 1 din 10 cazuri de cancer este reprezentat de cancerul de colon. A doua cauză principală de deces legat de cancer la nivel mondial, lipsa simptomelor la începutul evoluției bolii face ca acesta să fie adesea diagnosticat prea târziu pentru a fi tratat.

Unul dintre cele mai interesante tratamente noi pentru cancer este imunoterapia, care funcționează prin instruirea sistemului imunitar al organismului pentru a identifica și distruge celulele canceroase.

Cu toate acestea, majoritatea imunoterapiilor actuale beneficiază doar de o mică minoritate de pacienți cu cancer de colon - mai puțin de 10%.

”Am descoperit că un grup important de celule imune din intestinul mare - celulele T gamma delta - sunt cruciale pentru prevenirea cancerului de colon”, spune imunologul Lisa Mielke de la Institutul de Cercetare a Cancerului Olivia Newton-John de la Universitatea La Trobe din Australia, notează Science Alert.

"Cercetarea noastră, făcută în premieră la nivel mondial, deschide un nou drum pentru dezvoltarea de imunoterapii combinate țintite pentru tratarea mai eficientă a pacienților cu cancer de colon", spune una dintre autoarele studiului, Marina Yakou, studentă de doctorat la Institutul de Cercetare a Cancerului Olivia Newton-John.

Ce spune studiul

Yakou, Mielke și o echipă de cercetători din Australia și SUA au examinat mostre de țesut din tumori de colon, precum și mostre de la pacienți fără cancer de colon.

Echipa a observat o corelație între celulele T gamma delta și rezultatele clinice favorabile în cazul cancerului de colon.

Atunci când în tumori au fost găsite mai multe dintre aceste tipuri de celule imune la pacienții cu cancer de colon, aceștia au avut o șansă mai mare de supraviețuire și de a avea recuperări mai pozitive.

"Celulele T gamma delta acționează ca apărători de primă linie în colon. Ceea ce face aceste celule imune extraordinare este că patrulează și protejează în mod constant celulele epiteliale care căptușesc colonul, acționând ca luptători împotriva amenințărilor potențiale de cancer”, spune Mielke.

Cancerul de colon începe dansul său sinistru de creștere și diviziune în intestinul mare, începând adesea cu polipi mici și inofensivi; o creștere a țesutului din mucoasa intestinului.

”Aceasta a schimbat fundamental comportamentul acestor celule imune și am observat o reducere remarcabilă a dimensiunii tumorilor de colon”, spune Yakou.

”Aceste cunoștințe noi ne vor ajuta să înțelegem și să identificăm noi factori de risc importanți pentru dezvoltarea cancerului, dar vor îmbunătăți și depistarea cancerului de colon în viitor”, mai spune Mielke.

Studiul a fost publicat în Science Immunology.

Citește și: Cum se face apa de nuci, "miracol" pentru bolnavii de tiroidă și diabet

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel