Celulele stem ar putea fi folosite ca remediu împotriva calviţiei

Foto: Freepik
Foto: Freepik

În dorința de a găsi cel mai bun remediu contra cheliei, oamenii de știință au realizat un studiu, iar ce au descoperit va da multe speranțe! 

Studiul publicat în „Biophysical Journal‟ arată că o anumită substanță chimică, care controlează celulele foliculilor de păr, ar sta în spatele motivului pentru care oamenii chelesc. Cercetătorii de la Universitatea din California, Riverside, spun că această substanță, respectiv proteina TGF-beta, reprezintă „cheia‟ care controlează când celulele foliculilor de păr mor, dar și când se divid. „TGF-beta are două roluri opuse. Pe de o parte, activează unele celule ale foliculilor de păr, pentru a produce altele noi, iar pe cealaltă parte, poate susține procesul de moarte celulară‟, a spus biologului studiului, Qizuan Wang. 

Descoperirea promite mult

Acest studiu ar putea ajuta la găsirea unui remediu care ar combate această problemă, des întâlnită, mai ales în rândul bărbaților. „Vedem în science fiction când personajele se vindecă rapid. Ideea este că proteina TGF, care controlează celulele stem, are mari șanse să permită acest lucru‟, a fost răspunsul biologului Qizuan Wang, care subliniază importanța celulelor stem.  „În viața reală, noile noastre cercetări ne ajută să înțelegem un oarecare comportant al celulelor stem, astfel încât noi să îl putem controla și să promovăm vindecarea rănilor‟, a mai spus el.  Capacitatea de a controla nivelurile de TGF-beta ar putea pe viitor să ofere remediul potrivit pentru chelie, o problemă comună pentru mulți oameni din întreaga lume. Dr. Wang a spus: „Munca noastră ar putea fi de ajutor pentru oamenii care suferă de alopecie.‟ 

Chelia, o problemă serioasă

Calviția afectează între 15 și 30% din populația masculină. Originea să este adesea ereditară dar poate fi și dobândită, consecutivă absorbției anumitor medicamente (chimioterapie anticanceroasa: de exemplu), unei iradieri cu radiații X etc. La bărbatul în jur de 30 de ani, calviția începe printr-o pierdere de par în regiunea tamplelor, apoi prinde progresiv porțiunea frontală mediană. În continuare, apare o calviție în regiunea vârfului craniului. Calviția hipocratică, cea care apare în jurul vârstei de 50 de ani, atinge totalitatea craniului și nu lasă decât o coroana de par dedesubtul urechilor și pe conturul regiunii occipitale de la baza craniului. Evoluția să este, în general, rapidă atunci când apare la vârste de 25-30 de ani, mult mai lentă când survine către 50 de ani.

Care sunt cauzele alopeciei

Pe lângă faptul că este o afecțiune autoimună declanșată de predispoziția genetică, există o serie de factori care predispun o persoană la dezvoltarea acestei condiții:

- regim alimentar inadecvat (deficitar în proteine și fier);

- afecțiuni dermatologice (micoze, parazitoze);

- agresiunea mecanică a firului de par;

- alcoolul în exces;

- fumatul;

- stresul psihic cronic;

- cosmetice agresive;

- medicamentele (citostaticele, anticoagulantele, medicamentele pentru tratarea artritei, depresiei, problemelor cardiace și hipertensiunii arteriale);

- radioterapia și anumite medicamente chimioterapice;

- bolile cronice;

- poluarea atmosferică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel