Celulita: Cât de periculoasă poate fi cu adevărat. Când devine o urgență medicală

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @mari_draiser
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @mari_draiser

Celulita se referă la două fenomene foarte diferite: o problemă de natură cosmetică și o infecție bacteriană cu potențiale consecințe grave.

Ce este celulita și care sunt cauzele sale

Celulita reprezintă depozitele neregulate de grăsime pe care femeile tind să le acumuleze în jurul șoldurilor, abdomenului și coapselor. Poate avea un aspect de „coajă de portocală” și, în general, începe la pubertate, deși poate deveni vizibilă mai târziu în viață.

Pe de altă parte, termenul celulită mai desemnează și o infecție acută a pielii și a țesutului subcutanat, de origine bacteriană, cauzată în majoritatea cazurilor de streptococi sau stafilococi. În unele situații, aceasta poate ajunge să afecteze și mușchii.

Factorii de risc pentru acest tip de celulită includ fisurile sau descuamarea pielii dintre degetele de la picioare, antecedentele personale de boală vasculară periferică, leziunile sau traumatismele care provoacă rupturi ale pielii, înțepăturile și mușcăturile de insecte, mușcăturile de animale sau oameni, ulcerațiile cauzate de diverse boli (inclusiv diabetul și bolile vasculare), utilizarea medicamentelor corticosteroide sau imunosupresoare și intervențiile chirurgicale recente.

Care sunt simptomele sale

Prima formă de celulită nu are alt simptom decât cel cosmetic. Aceasta se clasifică în trei tipuri, în funcție de caracteristici:

Celulită dură. Afectează în principal femeile tinere. Pielea este tare la atingere și dificil de ciupit între degete. Apare mai ales pe coapse și fese și are un aspect aspru, cu gropițe și vergeturi.

Celulită moale. În acest caz, „coaja de portocală” este ușor vizibilă, iar pielea are o consistență gelatinoasă și flască. De obicei, începe la femeile peste 35 de ani și afectează zone ale corpului precum abdomenul, brațele și spatele.

Celulită edematoasă. Apare la femeile cu vârste între 20 și 40 de ani care rețin lichide.

În schimb, în cazul celulitei bacteriene, simptomele care trebuie luate în considerare sunt:

  • Febră cu frisoane și transpirație
  • Oboseală
  • Durere sau sensibilitate în zona afectată.
  • Inflamație sau înroșire a pielii, care se extinde pe măsură ce infecția progresează
  • Leziune cutanată sau erupție apărută brusc, care crește în primele 24 de ore
  • Aspect de piele întinsă, lucioasă și tensionată
  • Piele caldă în zona înroșită
  • Dureri musculare și rigiditate articulară cauzate de inflamația țesutului din jurul articulației
  • Greață și vărsături

Cum se tratează

Datorită naturii problemei, celulita cauzată de depozitele de grăsime este tratată în principal prin tehnici de medicină cosmetică și estetică.

Celulita dură poate fi abordată prin tratamente non-invazive, cum ar fi cavitația (îndepărtarea grăsimii cu ajutorul ultrasunetelor de joasă frecvență).

Celulita moale se tratează prin tehnici invazive, precum liposucția sau intralipoterapia.

În cazul celulitei edematoase, este necesar drenajul limfatic pentru eliminarea acumulării de lichide.

În toate aceste cazuri, practicarea exercițiilor fizice, o dietă sănătoasă și o hidratare abundentă pot ajuta atât la prevenirea, cât și la ameliorarea problemei. De asemenea, pot fi utile și masajele cu creme anticelulitice.

În schimb, infecția bacteriană se tratează cu antibiotice administrate pe cale orală și, dacă este necesar, cu analgezice. De obicei, se recomandă repaus, iar cazurile mai grave pot necesita chiar spitalizare, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel