Cenaclul Flacăra, aniversare. Andrei Păunescu, interviu

Cenaclul Flacăra, aniversare. Andrei Păunescu, interviu. Miercuri, 17 septembrie 2014, se împlinesc 41 de ani de la înființarea Cenaclului Flacăra, fenomen cultural care a început în 1973, fiind condus de marele Adrian Păunescu. Fiul său, Andrei Păunescu, a acordat un interviu pentru DC News prin care a adus un omagiu acestui fenomen atât de îndrăgit de români.

DC News: Ce înseamnă pentru dumnevoastră 41 de ani de la înființarea Cenaclului Flacăra?

Andrei Păunescu: Este ca și cum ai încerca să răspunzi într-o propoziție la o întrebare despre o  epopee, despre un lucru gigantic. Cenaclul Flacăra reprezintă cel mai mare fenomen de cultură vie, tânără care a apărut în România după al Doilea Război Mondial. Este un fenomen creat de Adrian Păunescu prin care s-au lansat niște artiști care rezistă și astăzi și care fac onoare scenei noastre în folk și în rock. La Cenaclul Flacăra s-au spus și s-au scris poezii extraordinare. De asemenea, s-au lansat câteva mari idei care erau aproape tabu în 1973: problema libertății, problema dragostei de țară, dar spusă sub o formă plăcută și curată, problema dragostei de părinți. Voi încheia spunând că în ultima noapte în care cuplul Ceaușescu s-a aflat la putere, 21 decembrie spre 22 decembrie 1989, Elena Ceușescu i-a spus așa lui Nicolae Ceaușescu în cabinetul său, în timp ce începuse Revoluția în București, iar tinerii erau în stradă: Vezi, ți-am zis să oprești mai devreme Cenaclul Flacăra. Ăștia de afară - revoluționarii - sunt nebunii de la Cenaclul lui Adrian Păunescu. Chiar dacă Cenaclul Flacăra fusese interzis în 1985, spiritul de libertare nu mai putea fi oprit.

DC News: Cum a fost să creșteți odată cu Cenaclul Flacăra?

Andrei Păunescu: A fost ca o mare șansă, dar și ca o mare condamnare. Spun o mare șansă pentru că am fost alături de cei mai mari artiști folk și rock, dar și alături de cei mai mari poeți. Nu uitați că la Cenaclul Flacăra nu veneau doar oameni de muzică cum ar fi Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, ci și mari poeți cum ar fi Nichita Stănescu, Ion Alexandru, Marin Sorescu. Pentru mine a fost o șansă să fiu alături de acești oameni și m-am contaminat ca de o boală incurabilă. Iată că și astăzi mă ocup cu spectacole, litere și muzică. Am zis că a fost și o condamnare. De ce? Pentru că odată ce am văzut acest fenomen de cea mai înaltă ținută, nu mai pot să fac altceva. Chiar dacă aș vrea să fac altceva în viață, există acest reper extraordinar și sunt marcat pe viață de stadioanele pline în care se cânta de libertate în plină epocă a non-libertății.

DC News: Cum reușea Adrian Păunescu să strângă atâta lume la spectacole într-o Românie comunistă?

Andrei Păunescu: Vorbim despre un public numeros care venea și plătea bilet. Păi știți cum îi strângea? În primul rând, Adrian Păunescu avea un geniu personal. A avut talent foarte mare și a fost extrem de generos. Adrian Păunescu nu se temea să adune lângă el zeci de valori pentru că el era sigur de valoarea lui. Până la urmă, l-au năpădit dogmaticii și cenzorii, iar după 12 ani de activitate, Cenaclul Flacăra a fost interzis. Să nu uităm că în acei 12 ani au avut loc peste 1600 de evenimente care au adunat mai mult de șase milioane de oameni. Acesta a fost harul lui Adrian Păunescu – să fie talentat, generos și să lanseze și oameni talentați.

DC News: Tinerii care nu au trăit cu Cenaclul Flacăra, ce ar trebui să știe despre acest fenomen?

Andrei Păunescu:  În primul rând, ar trebui să se uite la filmul "Te salut generație în blugi". În al doilea rând, să asculte cântecele Cenaclului și să învețe de acolo dragostea adevărata de țară, de cuplu și dragostea de părinți. De asemenea, să nu uităm că Cenaclul Flacăra nu a fost doar un succes de epocă, ci a fost bazat pe niște idei care nu au termen de valabilitate.

DC News: Ați fi de acord cu o relansare a Cenaclului Flacăra?

Andrei Păunescu: Eu nu am fost de acord să facem spectacole care să se numească Cenaclul Flacăra pentru că Adrian Păunescu nu mai este, iar dacă nu mai este pe scenă, nu îl putem numi așa. Este ca și cum ai încerca să refaci trupa Beatles fără John Lennon sau fără George Harrison. În schimb, putem face spectacole în spiritul Cenaclului Flacăra, remember Cenaclul Flacăra. Oricum, spectacolele pe care le facem eu și colegii mei din rock și din folk seamănă cu Cenaclul Flacăra, dar nu poți numi astfel un eveniment din moment ce Adrian Păunescu nu mai este pe scenă. Cenaclul Flacăra a fost - înainte de toate - relația lui Adrian Păunescu cu publicul și cu artiștii de pe scenă.

Cenaclul Flacăra, 41 de ani de la înființare

Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural care s-a desfășurat între anii 1973 și 1985 condus de poetul Adrian Păunescu. De la poezia compusă de însuși Adrian Păunescu (uneori și instant, pe scenă) și până la versurile recitate din poeziile poeților consacrați, de la muzica timid îngânată de debutanți anonimi, care urcau pentru prima dată pe scenă și până la unele piese deja cunoscute a unor formații sau grupuri muzicale și a unor soliști deja afirmați, Cenaclul Flacăra a delectat publicul cu muzică începând de la melodii populare și până la muzică clasică, folk și rock.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel