Banca Naţională a României (BNR) organizează, în perioada 26 noiembrie - 7 decembrie 2018, o serie de activităţi de informare şi educaţie financiară adresate studenţilor şi elevilor, în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, informează BNR.
Aceste activităţi vor fi organizate la sediile structurilor teritoriale ale BNR din Cluj, Timiş, Mureş, Bihor, Braşov, Maramureş şi Sibiu şi al unităţilor de învăţământ locale. Lansarea oficială a seriei de evenimente va avea loc luni, 26 noiembrie 2018, simultan, în toate agenţiile şi sucursalele BNR participante la proiect, prin organizarea unei conferinţe dedicate Centenarului. Vor fi abordate subiecte referitoare la rolul BNR în înfăptuirea Marii Uniri din 1 decembrie 1918 şi implicarea în istoria locală şi naţională, precum şi prezentări pe teme de interes general.
Rolul BNR în istoria recentă a României
'După încheierea Primului Război Mondial şi Marea Unire, rolul Băncii Naţionale a României a fost de o complexitate aparte. În contextul în care după 1 decembrie 1918 leul a devenit unitatea monetară oficială pe întreg teritoriul naţional, Consiliul de administraţie al BNR a decis extinderea reţelei teritoriale în Banat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina. Principala operaţiune derulată în primii ani de activitate a fost retragerea din circulaţie a însemnelor monetare străine şi realizarea unificării monetare, 'menită - în opinia guvernatorului Bibicescu - să cimenteze ideea de stat în cadrul noilor hotare, pe care le-au făurit cu atâta eroism moneda şi viteaza noastră armata, se menţionează în comunicatul BNR. Tot luni, Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din aur, o monedă din argint, o monedă din alamă pentru colecţionare şi, totodată, va pune în circulaţie o monedă aniversară din alamă, având ca temă 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu